Japonské akcie díky Sony silně rostly

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 27. ledna (ČTK) - Tokijská burza v pátek zaznamenala nejrychlejší růst za více než tři roky, zejména s podporou příznivých výsledků elektronického koncernu Sony. Hlavní tokijský index vzrostl o více než 3,5 procenta a dostal se nejvýše za posledních pět let. Trh prudkým růstem potvrdil, že setřásl dopady aféry kolem internetové firmy Livedoor.

Hlavní index Nikkei 225 stoupl o 3,58 procenta na 16.460,68 bodu, nejvýše od září 2000 a nejrychleji od října 2002. Přitom teprve ve čtvrtek smazal ztráty, které utrpěl v propadech od 16. ledna, kdy se poprvé objevily zprávy o vyšetřování Livedoor. V nich Nikkei ztratil asi šest procent.

Akcie Sony vylétly o 14 procent ve svém nejprudším růstu od října 1990. Firma ve čtvrtek po uzavření burzy oznámila téměř 50procentní růst čtvrtletního zisku a sdělila, že za celý finanční rok do konce března již nečeká provozní ztrátu, ale zisk.

Výrazně rostly rovněž bankovní akcie, kterým pomohly údaje o prvním čtvrtletním růstu cenové hladiny za posledních sedm let. Sektor makléřských firem rostl díky čtyřnásobnému zvýšení zisku firmy Nikko Cordial. Poprvé od vypuknutí aféry také zpevnily akcie firmy Livedoor.

Dolar na devizovém trhu vystoupil na třítýdenní maximum vůči jenu s podporou příznivých dílčích údajů z americké ekonomiky. Ty ve čtvrtek naznačily, že centrální banka možná bude ještě pokračovat ve zvyšování úroků. Trh teď čeká na odpolední údaje o americkém HDP.

Dolar k jenu stoupl až na 116,58 JPY a ke konci tokijského obchodování se vrátil na úroveň čtvrtečního závěru 116,40 JPY. K euru kótoval beze změny kolem 1,2210 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK