Jednání o DPH budou pokračovat i o víkendu

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. ledna (ČTK) - Jednání o dohodě kolem daně z přidané hodnoty budou pokračovat i o víkendu. Ministr financí Bohuslav Sobotka v zahraničí jedná s kolegy z Rakouska a Polska. Rozhodnutí o dohodě či případném vetu musí padnout do neděle, řekla mluvčí ministerstva financí Petra Krainová. Podle informací ČTK by jednání mělo být v Budapešti.

"Probíhají i průběžné konzultace s Evropskou komisí. Finální stanovisko musíme zaujmout do konce týdne," řekla Krainová s tím, že to může být během víkendu, nebo až v neděli večer.

V případě přijetí současného rakouského návrhu by se v ČR od roku 2008 zvýšila sazba DPH na nové byty a domy z pěti na 19 procent. Vytápění domácností by mohlo původního návrhu zůstat ve snížené sazbě do roku 2010, pozdější návrh dokonce hovořil o trvalé výjimce.

Jednání ministrů financí EU o DPH ztroskotala v úterý na odporu ČR, Polska a Kypr. Ostatních 22 států EU s návrhem souhlasilo, nutná je však jednomyslná shoda. Zatímco zástupci Kypru a Polska již uvedli, že kompromis je možný, Sobotka naopak ve středu uvedl, že může dohodu vetovat i v případě, že ČR zůstane ve svém názoru osamocená. On sám se prý spíše klonil k vetu, rozhodnutí však prý budou závislá na názoru celé vlády i jednání s dalšími státy.

Sobotka hájí zejména prodloužení snížené sazbu DPH na stavební práce, podobný požadavek má i Polsko. Třetí ze skupiny nespokojených, Kypr, přijetí podmínil snížením sazby DPH na potraviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK