Mittal se podle zdrojů chystá ke koupi společnosti Arcelor

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 27. ledna (ČTK) - Na evropských akciových trzích se dopoledne objevily zprávy o možném spojení dvou největších výrobců oceli na světě. Informované zdroje agentuře Reuters sdělily, že skupina Mittal Steel, vlastník předních českých oceláren, se chystá předložit nabídku na koupi společnosti Arcelor.

Burzy v Londýně a dalších evropských metropolích ráno pozastavily obchodování s akciemi obou firem, aniž by sdělily důvod. Nahoru vylétly akcie jiných ocelářských výrobců jako Corus a ThyssenKrupp.

"Představoval bych si, že by z toho mohl být určitý druh spojení. Vyloučit se to nedá," řekl jeden londýnský obchodník. Žádná z obou firem tyto dohady nekomentovala.

Společnost Mittal Steel se stala největším výrobcem oceli na světě poté, co loni spojila všechny své aktivity do jedné firmy a koupila americkou International Steel Group. Její vlastník Lakshmi Mittal je podle časopisu Forbes třetím nejbohatším mužem na světě.

V České republice Mittal v roce 2003 ovládl ostravskou Novou huť, kterou přejmenoval na Mittal Steel Ostrava. Česká divize zaměstnává téměř 9000 lidí a je největším producentem oceli v zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK