Koruna od rána mírně ztratila, obchoduje se kolem 28,45 Kč/EUR

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. ledna (ČTK) - Česká měna navázala na čtvrteční oslabení další mírnou ztrátou. Obchoduje se kolem 28,45 Kč/EUR. Důvodem ztrát jsou čtvrteční výroky České národní banky a vývoj v regionu, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna oslabila zhruba o osm haléřů na 23,28 Kč/USD.

Česká národní banka ve čtvrtek rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Guvernér Zdeněk Tůma však řekl, že bankovní rada diskutovala i možnost snížení sazeb, a varoval před silným posilováním koruny v posledních dvou měsících.

Podle analytiků se tak otevírá možnost snížení sazeb v únoru. Důvodem je vedle silné měny i nižší než očekávaná inflace. Koruna by se tím pro investory stala kvůli nižšímu úročení méně atraktivní.

Pro zbytek dne očekávají analytici podobně klidné obchodování s dalším mírným oslabením koruny. Ztráty by měly pokračovat i v dalších dnech. "Korekce koruny ke slabším hodnotám, kterou jsme v předešlých dnech avizovali, je odstartována," uvedla Markéta Šichtařová z Next Finance.

Důvodem ztrát podle ní nebude ani tak ČNB, ale spíše odliv investorů ze střední Evropy. V únoru by se tak kurz měl dostat až na 28,80 Kč/EUR. Poté se však vývoj opět otočí a koruna by se mohla do konce roku dostat až na 27,90 Kč/EUR.

Americký dolar čeká na oznámení předběžných údajů o vývoji tamního HDP ve čtvrtém čtvrtletí. Analytici očekávají růst o 2,8 procenta. Číslo bude důležité pro rozhodování tamní centrální banky Fed, zda příští zvýšení úrokových sazeb bude poslední.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK