LG.Philips požádal o ochranu před věřiteli

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. ledna (ČTK) - Společnost LG.Philips Displays Holding B.V. požádala o ochranu před věřiteli. Důvodem jsou zhoršující se podmínky na trhu s klasickými obrazovkami a nevymahatelný dluh. Informovala o tom tuzemská pobočka LG.Philips. Firma zaměstnává celosvětově přibližně 30.000 lidí.

"Rozhodnutí pro hranickou továrnu znamená, že stojíme jako nezávislá společnost, která není podporována, ani mateřskými společnostmi ani bankami. Proto teď hledáme cesty, jak fungovat dál, jak udržet továrnu v provozu. Jakékoliv rozhodnutí zatím nepadlo, nic není finálního," řekla mluvčí hranického závodu LG.Philips Displays Czech republic Zuzana Fojtíková. Pobočka zaměstnává 1300 lidí.

O ochranu požádaly holdingová společnost, nizozemská dceřiná firma LG.Philips Displays Netherlands B.V. a pobočka v německých Cáchách. Holdingová společnost rovněž oznámila, že nebude moci poskytovat další finanční podporu několika svým ztrátovým dceřiným firmám, neboť se jí nepodařilo sehnat nové nebo další zdroje financování.

Vzhledem k neschopnosti firmy poskytovat finanční zajištění svým dceřiným společnostem, musejí provozy v České republice, na Slovensku, ve Francii, v Mexiku a Spojených státech revidovat své finanční postavení, uvedla firma. Zejména odborová rada ve Francii byla vyzvána, aby zvážila ochranu před věřiteli ve francouzském závodě.

Provozy v Asii, Brazílii a některé evropské pobočky budou pokračovat v normálním provozu, takže celkově bude společnost fungovat na 85 procent. Podání žádosti o ochranu před věřiteli postihlo zhruba 350 zaměstnanců ve firemních závodech v nizozemském Eindhovenu a 400 zaměstnanců v německých Cáchách.

LG.Philips Displays je leaderem trhu klasických obrazovek používaných při výrobě televizorů a počítačových monitorů. Společnost vyrábí každou čtvrtou obrazovku, která se na světě použije v televizoru nebo monitoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK