Mittal podal nabídku na koupi Arceloru za 18,6 mld. eur

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 27. ledna (ČTK) - Největší světový výrobce oceli Mittal Steel předložil nabídku na koupi svého hlavního konkurenta Arcelor za 18,6 miliardy eur. Transakce by vytvořila skupinu s tržní hodnotou 40 miliard dolarů a roční produkcí přes 100 milionů tun oceli, sdělil vlastník předních českých oceláren Mittal Steel Ostrava.

Mittal nabízí akcionářům světové hutní dvojky o 27 procent vyšší cenu, než jakou má teď Arcelor na burze. Nabídka je dalším krokem v konsolidaci světového ocelářství, které v minulých letech zažilo razantní oživení.

"Nabídka má podle nás velmi atraktivní prémii a je strukturována tak, aby akcionáři Arceloru měli příležitost podílet se na vzrušujícím růstovém potenciálu spojené společnosti," uvedl ve sdělení šéf Mittalu Lakshmi Mittal. Ten je podle časopisu Forbes třetím nejbohatším mužem na světě.

Mittal rovněž oznámil, že německému koncernu ThyssenKrupp prodá největší kanadskou hutní společnost Dofasco. Na koupi jejích akcií za 4,9 miliardy dolarů se přitom Arcelor právě tento týden dohodl po boji s Thyssenem.

Mittal Steel loni přebrala Arceloru světové prvenství poté, co spojila všechny své aktivity do jedné firmy, koupila americkou International Steel Group a převzala další ocelárny ve východní Evropě. Loni v říjnu koupila za 4,8 miliardy dolarů ukrajinskou hutní jedničku Kryvorižstal.

Světoví výrobci oceli mají v současné době velkou zásobu peněz. Tu nashromáždili díky vysokému odbytu oceli a růstu cen v posledních letech. Světová produkce v posledních dvou letech překročila hranici miliardy tun ročně.

Mittal nabízí za akcii Arceloru v přepočtu 28,21 eura za akcii. Akcionáři Arceloru mají dostat čtyři akcie Mittal Steel a navíc 35,25 eura v hotovosti za každých pět svých akcií. "Firmy se z hlediska produktů a trhů doplňují," komentoval agentuře Reuters plán spojení jeden francouzský analytik.

Zprávy o nabídce Mittalu dostaly dnes dopoledne akcie ocelářských podniků v Evropě i například v Indii prudce vzhůru. Index evropského ocelářského sektoru vzrostl o 2,5 procenta na rekordní maximum.

V České republice Mittal v roce 2003 ovládl ostravskou Novou huť, kterou přejmenoval na Mittal Steel Ostrava. Česká divize zaměstnává téměř 9000 lidí a je největším producentem oceli v zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK