Bolkestein se obává o euro, podle EK ale žádné problémy nehrozí

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 27. ledna (zpravodaj ČTK) - Bývalý eurokomisař Frits Bolkestein se obává o osud eura. Podle něj evropské společné měně zhruba za deset let hrozí nebezpečí v podobě stárnutí evropské populace, které řádně "provětrá" rozpočty. Zástupci Evropské komise ale tyto obavy odmítají.

"O euro se neobáváme. Evropská společná měna je nesmrtelná," řekla novinářům mluvčí eurokomisaře pro hospodářství a měnové otázky Amelie Torresová. Řadě evropských států se podle ní podařilo prosadit řadu penzijních opatření, mimo jiné prodloužení doby odchodu do důchodu a zvýšení odvodů na sociální pojištění.

Bolkestein ovšem upozorňuje na údajnou nefunkčnost Paktu stability, který zemím ukládá dodržovat poměrně přísná rozpočtová pravidla. "Navzdory zavedení takzvané tříprocentní hranice rozpočtového deficitu si členské státy, hlavně ty velké, dělají, co chtějí," uvedl. Připravená podle něj není zejména Itálie, která bojuje s pomalým hospodářským růstem a velkými deficity a před nedávnem dokonce několik jejích činitelů vyjádřilo pochybnosti o správnosti rozhodnutí zavést euro.

Problémy se stárnutím populace ale nemají jen staré členské země. Česká republika musí rovněž přijmout zásadní důchodovou reformu, jinak by podle odborníků mohla za několik desítek let zbankrotovat. Menším problémům naopak čelí Slovensko, které má již penzijní reformu za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK