Americká ekonomika zpomalila ve 4. čtvrtletí růst na 1,1 procenta

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 27. ledna (ČTK) - Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku rostla ročním tempem 1,1 procenta. To je citelné zpomalení proti třetímu čtvrtletí, kdy růst činil 4,1 procenta. Za celý loňský rok ekonomika vzrostla o 3,5 procenta, a zpomalila tak tempo ze 4,2 procenta v roce 2004.

Výsledek za čtvrté čtvrtletí je hluboko pod odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters čekali růst o 2,8 procenta. Tempo růstu bylo ve čtvrtletí nejslabší za poslední tři roky, především vinou poklesu spotřebitelských výdajů. Spotřebitelé se přitom na tvorbě HDP podílejí asi ze dvou třetin.

Růst výdajů spotřebitelů činil pouze 1,1 procenta, a byl tedy nejslabší od konce roku 2001. Před koncem roku se také zpomalilo tempo růstu realitního trhu a podniky omezily investice.

Za prudkým ochlazením růstu největší ekonomiky stály i výdaje na zboží dlouhodobé spotřeby. Ty se propadly o 17,5 procenta, což je nejhlubší pokles za téměř 19 let.

Negativní zprávou je i tlak na růst cenové hladiny. Míra inflace ve čtvrtém čtvrtletí sice činila 2,6 procenta a klesla z 3,7 procenta ve třetím čtvrtletí, jádrový index spotřebitelských cen však zrychlil růst na 2,2 procenta z předchozích 1,4 procenta ve třetím čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK