CzechInvest: Pokud LG.Philips odejde z ČR, musí vrátit pobídky

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. ledna (ČTK) - Pokud se společnost LG.Philips Displays kvůli finančním problémům rozhodne ukončit provoz nové továrny v Hranicích na Přerovsku, bude muset státu vrátit mnohamilionové investiční pobídky. Vedení LG.Philips Displays již o zastavení výroby v hranické továrně informovalo agenturu CzechInvest, která nyní podle jejího generálního ředitele Tomáše Hrudy vyhodnocuje, jaké kroky bude nutné ze strany státu podniknout.

Hruda řekl, že společnost LG.Philips Displays získala od státu veřejnou podporu 1,36 miliardy korun za podmínky, že do poloviny roku 2003 investuje v Hranicích 200 milionů eur, do konce příštího roku zaměstná 3250 pracovníků a do konce roku 2008 rekvalifikuje 2000 lidí. Mezi podmínky patří i to, že do roku 2010 investuje do technologického centra na vývoj obrazovek a že do stejného roku výrazně přispěje k rozvoji subdodavatelské infrastruktury v přilehlých okresech s vysokou mírou nezaměstnanosti.

Dosud LG.Philips Displays v Hranicích proinvestovala 350 milionů eur, což je o 150 milionů eur více, než činil její smluvní závazek. Továrna nyní zaměstnává zhruba 1300 pracovníků, přičemž na splnění svého závazku zaměstnání a rekvalifikování dalších téměř 1900 lidí má čas do konce roku 2007, respektive roku 2008.

Pokud LG.Philips Displays tyto podmínky nesplní, bude podle Hrudy muset vrátit dotace a půjčky v plné výši. Pouze v případě dotace na vytvořené pracovní místo by měla vrátit poměrnou část dotace, včetně penále z dlužné částky ve výši 140 procent diskontní úrokové sazby ČNB. Všechny případné spory s LG.Philips Displays budou podle Hrudy řešeny dohodou. Pokud se ji nepodaří uzavřít, tak by měl spor řešit rozhodčí soud.

"Věříme ale, že tento vývoj nenastane a že český LG.Philips bude schopen své závazky splnit nebo vyrovnat. Pokud ne, jsme připraveni najít relativně rychle nového investora pro objekt závodu LG.Philips, stejně jako se to podařilo v případě společnosti Flextronics, jejíž halu se podařilo obsadit ještě kvalitnějším projektem korporace Honeywell," podotkl Hruda.

Hranický závod LG.Philips Displays dnes kvůli nedostatku materiálu zastavil výrobu obrazovek. Do vážných finančních problémů se dostal poté, co se společnost LG.Philips Displays Holding B.V. rozhodla nepodporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. Důvodem jsou zhoršující se podmínky na trhu s klasickými obrazovkami a nevymahatelný dluh.

"Je to velmi nepříjemná situace, nicméně je to bohužel nedílná součást fungování volného trhu. ČR má štěstí, že v celé historii podpory investic řeší takovýto problém teprve podruhé (první byl závod Flextronics v Brně), přičemž proti tomu se jí podařilo získat více než 600 doposud úspěšných projektů," uvedl Hruda, podle kterého ale stále ještě existuje možnost, že český závod LG.Philips Dipslays bude schopen fungovat samostatně.

O ochranu před věřiteli požádaly holdingová společnost, nizozemská dceřiná firma LG.Philips Displays Netherlands B.V. a pobočka v německých Cáchách. Holdingová společnost rovněž oznámila, že nebude moci poskytovat další finanční podporu několika svým ztrátovým dceřiným firmám, neboť se jí nepodařilo sehnat nové nebo další zdroje financování.

Dnešním rozhodnutím se firma rozhodla omezit aktivity v nizozemské továrně a její německé pobočce, přehodnocením pozice by měly projít aktivity v USA, Česku, Mexiku, Slovensku a Francii. Výroba ve Velké Británii, Asii, Brazílii a Polsku má být podle vedení firmy životaschopná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK