Nova: Potravinářská inspekce zjistila v doplňku výživy anabolika

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. ledna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v potravinovém doplňku firmy Aminostar zakázané látky, takzvaná anabolika. Byl to podpůrný prostředek pro sportovce, který nese označení Creatine pyruvate, řekla televizi Nova mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Výrobek se prodává v balení o váze 78 gramů se spotřebou do 20. července 2007. Inspekce okamžitě nařídila jeho stažení z trhu, uvedla Nova.

Společnost Aminostar podle svého majitele Josefa Bukvice závěry inspekce ještě nezná, proto se k nim zatím nebude vyjadřovat. "Nedokážu k tomu říct opravdu nic, dokud nebudu znát výsledky," řekl majitel firmy, které nyní hrozí až tří milionová pokuta.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nechala u tohoto výrobku pro jistotu udělat ještě kontrolní test v cizině. "Při opakované analýze v laboratoři v Gentu v Belgii se zjistilo, že tento přípravek skutečně obsahuje dva nepovolené anabolické steroidy," uvedla Kolejková. Tyto látky podporují růst svalů, ale mohou také vážně poškodit třeba játra nebo ledviny. "My jsme výrobci nařídili okamžitě stáhnout z oběhu," dodala mluvčí inspekce.

Stejná firma prohrála před časem spor s lyžařem Petrem Novákem, který její výrobek jedl a měl pak pozitivní dopingový test, připomněla Nova.

Inspekce bude v kontrolách pokračovat. Její laboratoří by měla v tomto roce projít většina výživových doplňků, které jsou v tuzemsku na trhu, dodala Nova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK