Ministři WTO naznačili větší vstřícnost k uvolnění obchodu

28.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


DAVOS (Švýcarsko) 28. ledna (ČTK) - Ministři obchodu ze třiceti členských států Světové obchodní organizace naznačili větší vstřícnost k překonání překážek v dlouho chystané liberalizaci světového obchodu. Napsala to agentura Reuters, klíčový termín pro uzavření dohody v jednáních se blíží.

V Davosu se nevyjednávalo tvrdě a ministři potvrdili svůj závazek uzavřít do konce dubna rámcovou dohodu o snížení obchodních bariér. Jednání přinesla známky většího pochopení mezi Evropskou unií, Spojenými státy a rozvíjejícími se zeměmi, které se dosud navzájem obviňovaly z blokování pokroku v jednáních.

"Udělali jsme krok vpřed, a tím je konsensus," řekl novinářům japonský ministr zemědělství, lesnictví a rybolovu Šoiči Nakagawa po jednáních, která začala v pátek večer. Jednání v Davosu je prvním setkáním ministrů od napjaté konference, která se v Hongkongu uskutečnila loni v prosinci a na níž se určil dubnový termín pro konec jednání v rámci katarského kola.

Návrh dohody včetně politických rozhodnutí o otevření trhů měl původně vzniknout v Hongkongu. WTO ale radši zvolila odklad, protože dohoda nebyla na dosah, zejména kvůli sporům v obchodu s potravinami a zemědělskými produkty.

Evropská unie je pod silným tlakem, aby udělala v této oblasti větší ústupky. Tlačí na ni Brazílie i bohatí vývozci jako Spojené státy a Austrálie. Brusel byl ale neoblomný a tvrdil, že by Brazílie, Indie a další rozvíjející se státy měly předložit své návrhy, kterými vyjdou vstříc Evropanům.

Tyto rozdíly zhoršily ovzduší v Hongkongu, v Davosu se ale nálada začala měnit k lepšímu. Ministři se ve společné zprávě zmínili, že by se mělo dosáhnout pokroku ve všech oblastech.

Katarské kolo jednání o liberalizaci světového obchodu se otevřelo v roce 2001. Definitivním konečným termínem pro dohodu je polovina roku 2007, kdy americký prezident George W. Bush přijde o mandát podepsat dohody bez souhlasu Kongresu. Aby se to ale stihlo, musí se všechny detaily odsouhlasit ještě letos, napsala agentura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK