Rakouské předsednictví vítá, že ČR nezablokuje dohodu o DPH

28.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 28. ledna (zpravodaj ČTK) - Rakouské předsednictví Evropské unie uvítalo jako "dobrý signál pro EU" prohlášení českého premiéra Jiřího Paroubka, že Česká republika nebude vetovat unijní dohodu o snížených sazbách daně z přidané hodnoty.

"Rakouské předsednictví je potěšeno tímto vývojem, ale ještě čekáme na oficiální oznámení. Je to dobrý signál pro EU po dlouhých vyjednáváních. Doufáme, že budeme mít souhlas všech pětadvaceti členských zemí s kompromisem, který představuje východisko ze situace," řekl mluvčí rakouského zastoupení při EU Nikola Johannes Donig. Rakousko toto pololetí předsedá unii.

Představitelé dalších unijních institucí se zatím zdrželi komentáře, dokud změna postoje Prahy nebude oficiálně potvrzena.

Premiér Paroubek a ministr financí Bohuslav Sobotka dnes novinářům v Praze řekli, že se ČR podařilo najít způsob, jak ponechat většinu výstavby bytů i rodinných domů ve snížené sazbě DPH i po roce 2007, kdy vyprší výjimka, a proto Praha nebude vetovat kompromisní dohodu o dalším uplatňování snížených sazeb DPH v EU. Podrobnosti ale neuvedli.

Rozhodování o daňových otázkách vyžaduje v "pětadvacítce" jednomyslnost, ale na úterním jednání ministrů financí EU s kompromisním rakouským návrhem nezískal souhlas českého, polského a kyperského ministra; tyto tři země dostaly do konce týdne čas na rozmyšlenou, zda se ke kompromisu připojí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK