Začátkem února může nový virus poškodit stovky tisíc počítačů

29.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. ledna (ČTK) - Zhruba před týdnem se prostřednictvím elektronické pošty začal šířit nový virus označovaný jako Kama Sutra nebo Nyxem, který se každý třetí den v měsíci, tedy počínaje 3. únorem, bude snažit v napadených počítačích smazat některé soubory. Podle antivirových společností může být virem napadeno až několik set tisíc počítačů.

Virus v podobě přílohy e-mailové zprávy láká v předmětu na erotické obrázky nebo videa. V napadeném počítači se snaží zkopírovat do registru Windows, který zajistí jeho spuštění při každém zapnutí počítače, a rozesílá se na nalezené adresy elektronické pošty. Podle odborníků je nebezpečný především v podnicích, kde může zapříčinit ztrátu důležitých dat.

"Firmy by měly vyškolit své zaměstnance v bezpečném zacházení s počítačem. To zahrnuje například neotvírání neprověřených e- mailových příloh a odradit je od posílání a přijímání vtipů, pornografie a zábavných fotografií," uvedl analytik společnosti Sophos Graham Cluley.

Virus rovněž blokuje některé bezpečnostní programy a programy pro sdílení souborů. Jeho zajímavostí je obsažené počítadlo infekcí. Vždy, když červ infikuje počítač, otevře určitou webovou stránku na internetu. Již před týdnem byla hodnota počítadla na úrovni 400.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK