Vláda do dvou týdnů určí, co bude považovat za sociální bydlení

29.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. ledna (ČTK) - Vláda nejpozději do dvou týdnů rozhodne, co bude považovat za tzv. sociální bydlení, jehož výstavba by i po roce 2007 měla zůstat ve snížené pětiprocentní sazbě DPH. V České televizi to řekl premiér Jiří Paroubek s tím, že seznam by mohl obsahovat například i výstavbu rodinných domků.

Návrh je podle Paroubka už "v jasnějších konturách" propracován a definice sociálního bydlení bude velmi široká. "Vím přesně, co by tam mělo být," řekl Paroubek. "Já si umím představit, že tam bude dokonce i část rodinných domků, například do (rozlohy) 150 metrů čtverečních," dodal. Vláda seznam přijme formou rozhodnutí, ne zákona. "Buďto příští nebo přespříští týden ho vláda přijme," řekl premiér.

Premiér spolu s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou v sobotu oznámili, že Česká republika nebude vetovat unijní dohodu o snížených sazbách daně z přidané hodnoty. Rozhodnutí opírali právě o to, že se jim podařilo najít způsob, jak většinu výstavby bytů i rodinných domů ponechat ve snížené sazbě DPH i po roce 2007, kdy Česku končí výjimka.

Paroubek zároveň vyzdvihl, že kromě výstavby bytů je důležité, že i teplo zůstane v pětiprocentní sazbě DPH. Třetí důležitou položkou jsou dětské pleny, což má vysvětlit ministr Sobotka na odpolední tiskové konferenci. Sníženou sazbu DPH na dětské pleny ČR uplatňuje, ačkoli jí to nebylo výslovně povoleno v přístupové smlouvě.

Návrh Rakouska od úterního jednání ministrů financí EU blokovalo ČR, Polsko a Kypr. Ostatních 22 zemí EU dohodu podpořilo, nutná je však jednomyslná shoda. Zástupci Polska i Kypru již dříve uvedli, že kompromis je možný. Brusel již se souhlasem ČR počítá, pochybnosti naopak panují kolem Polska, které zatím nijak nereagovalo. Čas má do dnešní půlnoci.

Pokud by Polsko dnes dohodu odmítlo, přijde ČR o všechny výše popsané výhody a aplikaci nižší sazby ukončí od roku 2008 na byty i na teplo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK