Sobotka: Vláda je ochotna firmě LG.Philips pomoci

29.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. ledna (ČTK) - Vláda je ochotná pomoci firmě LG.Philips Displays, která v pátek zastavila výrobu v továrně na televizní obrazovky v Hranicích na Moravě. Vláda situaci analyzuje, je v kontaktu s firmou i odbory. "A vláda je připravena v rámci tržních podmínek a těch nástrojů, které má k dispozici, pomoci a hledat řešení," řekl v pořadu Sedmička na TV Nova ministr financí Bohuslav Sobotka. Konkrétní formy však neuvedl.

Zároveň si však postěžoval, že se ministerstvo průmyslu a obchodu o zastavení výroby dozvědělo ve stejný okamžik jako veřejnost, tedy v pátek. "Myslím si, že je chyba, že nám firma tyto informace nesdělila dříve," řekl Sobotka. Kdyby firma s vládou začala komunikovat dříve, bylo by možné připravit některá řešení tak, aby v regionu nevznikaly zbytečné obavy o pracovní místa, dodal.

Připomněl, že pokud se firma z problémů nedostane, bude muset vrátit státu peníze získané na investičních pobídkách. "Ale to já vidím jako tu poslední možnost," podotkl. "Především nám půjde v první rovině o to, aby se firma z potíží dostala, pokud to bude možné, ale to záleží především na ní. Vláda je ochotna podat pomocnou ruku," dodal. Pokud se však firma z problémů nedostane, bude důležité další využití areálu továrny pro nová pracovní místa. Teprve potom bude řešit vymáhání peněz.

Sobotkův oponent v diskusi, stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý, prohlásil, že LG.Philips ukončil výrobu v okamžiku, kdy mu skončily daňové prázdniny. "Zaplatili nulu. A já se odvažuji vyslovit hypotézu, že oni končí s provozováním toho závodu v Hranicích právě v okamžiku, kdy vyčerpali právě tuto daňovou pobídku," řekl. ODS dlouhodobě systém pobídek kritizuje.

Sobotka jeho tvrzení odmítl s tím, že firma je osvobozena od daní na deset let, které ještě neuplynuly. Firma navíc platila daň z příjmu mezd zaměstnanců a platila i odvody na zdravotním a sociálním pojištění, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK