Paroubek naznačil, že teď chce ČSSD z ČKA odvolat hlavně Doležala

29.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. ledna (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) naznačil, že ČSSD jde nyní hlavně o to odvolat z dozorčí rady České konsolidační agentury (ČKA) bývalého poslance ODS Vladimíra Doležala. "Domnívám se, že je dostatečná (tato změna) v tuto chvíli," řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

V devítičlenné dozorčí radě jsou ještě další dva zástupci ODS - šéfem rady je Vlastimil Tlustý a jejím členem Michal Doktor. Sněmovna by měla o obměně v dozorčí radě hlasovat možná příští týden. Doležal čelí podezření ze zprostředkování úplatku. Složil kvůli tomu poslanecký mandát. ODS ho neúspěšně vyzvala, aby opustil i pozici v ČKA, což ale Doležal neudělal.

Paroubek ho dnes nazval "ostudou české politiky", proti čemuž se přímo v pořadu ČT ohradil Doležalův stranický kolega Doktor. "Platí presumpce neviny," uvedl.

Paroubkův partner v diskusi ČT, předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, uvedl, že lidovci jsou ochotni mluvit o výměně člena rady, u kterého jsou k tomu důvody. Měl by ho prý ale nahradit člověk ze stejné strany, v případě Doležala tedy opět z ODS. "Ale obávám se, že tady došlo už ke zcela jednoznačné dohodě (mezi ČSSD a KSČM), že do dozorčí rady bude dovolen komunista," uvedl. Paroubek odvětil, že kdyby byl jeden z devíti členů rady komunista, nehrozila by kvůli tomu "světová revoluce".

Okolo ČKA je momentálně rušno. Tlustý minulý týden obvinil ministra financí Bohuslav Sobotku (ČSSD) z toho, že nehájí zájmy státu, ale soukromé banky ČSOB. Pohledávky, které stát od banky koupil za 11,1 miliardy Kč, chce prý Sobotka prodat zpět ČSOB za korunu. Odpor dozorčí rady ČKA vůči této transakci je prý skutečným důvodem, proč chce Sobotka tuto radu vyměnit. Sobotka uvedl, že Tlustý se mstí za plánované odvolání z čela dozorčí rady ČKA. Informuje prý nekorektně a nepravdivě.

Tlustý dnes v Sedmičce na Nově řekl, že by Sobotku měla kvůli převodu pohledávek z ČKA vyšetřovat policie. Vyzval policii a státní zastupitelství, aby konaly. Sobotka podle něj chtěl Českou republiku připravit o 11 miliard korun, a když mu to dozorčí rada ČKA překazila, přišel s požadavkem na odvolání jejích členů. Ministr ale odmítl tvrzení, že by se uvažovalo o převodu pohledávek za jednu korunu. Podle něj šlo o "hypotetický převod pohledávek za jednu korunu a výnosy z realizace těchto pohledávek". Ministerstvo o něm však nikdy nerozhodlo.

Sporné pohledávky pocházejí z doby prodeje majetku zkrachovalé Investiční a Poštovní banky. Ten koupila v roce 2000 právě ČSOB a za problémové úvěry se zaručil stát. Banka poté na ČKA převedla mimo jiné pohledávky v nominální výši zhruba 17 miliard korun, za které stát zaplatil asi 11,1 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK