Arcelor pravděpodobně zamítne nabídku na převzetí od Mittalu

29.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LUCEMBURK 29. ledna (ČTK) - Druhé největší světové ocelárny Arcelor pravděpodobně zamítnou nepřátelskou nabídku na převzetí od světové jedničky Mittal. Jeden ze členů správní rady Arceloru to uvedl s tím, že zamítnutí bude jednomyslné nebo většinové.

Mittal je největší světovou ocelárenskou skupinou, majoritu v ní má podnikatel indického původu Laskhmi Mittal, třetí nejbohatší muž planety. Koncern Mittal je i největším producentem oceli v České republice.

Mittal nabídl za Arcelor 23 miliard dolarů v pátek a dnes se sešli ředitelé Arceloru, aby rozhodli, jak na nabídku reagovat. "Myslím si, že rada zamítne nabídku všemi hlasy nebo se silnou majoritou, a přeji si to," uvedl John Castegnaro, ředitel a zástupce zaměstnanců před setkáním.

Castegnaro předpokládá, že nabídku odmítne i lucemburský stát, který v Arceloru drží 5,62 procenta akcií. "Myslím si, že vláda Lucemburska, stejně jako odbory, nabídku zamítne," řekl ředitel. Další členové správní rady se cestou na jednání odmítli k věci vyjádřit.

Mittal nabídl za Arcelor hotovost a akcie za 18,6 miliardy eur. Vznikla by společnost s roční produkcí 100 milionů tun oceli a s ročními tržbami přes 69 miliard dolarů. Podnik by byl třikrát větší než jeho nejbližší rival Nippon Steel z Japonska.

Další dva zástupci zaměstnanců, kteří sedí v 18členné radě, jsou také odhodláni nabídku odmítnout, řekl ředitel Michel Marti, který zastupuje francouzské zaměstnance skupiny. Marti uvedl, že vztahy s managementem Arceloru jsou uspokojivé a že si není jistý, zda by totéž fungovalo s Mittalem.

Podle analytiků ukazuje nabídka Mittalu na nadměrné výrobní kapacity v odvětví a všeobecně se předpokládá, že urychlí konsolidaci odvětví. Za spekulací, že bude muset Mittal nabídku na Arcelor zvýšit, akcie Arceloru v pátek vzrostly o 28 procent na 28,5 eura. V jednu chvíli během dne vyskočily o 41 procent, napsala agentura Reuters.

Mittal Steel loni přebral Arceloru světové prvenství poté, když spojil všechny své aktivity do jedné firmy, koupil americkou International Steel Group a převzal další ocelárny ve východní Evropě. Loni v říjnu Mittal koupil za 4,8 miliardy dolarů ukrajinskou hutní jedničku Kryvorižstal.

V České republice Mittal v roce 2003 ovládl ostravskou Novou huť, kterou přejmenoval na Mittal Steel Ostrava. Česká divize zaměstnává téměř 9000 lidí a je největším producentem oceli v zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK