Tisk: Sobotka chce místo v ČKA dát komunistce Rujbrové

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. ledna (ČTK) - Místo předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého nebo jeho stranického kolegy a bývalého poslance Vladimíra Doležala by se v dozorčí radě České konsolidační agentury mohla objevit poslankyně KSČM Zuzka Rujbrová. Informují o tom Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny.

"Považuji ji za kvalifikovaného odborníka," cituje MfD ministra financí Bohuslava Sobotku. Ten prosazuje výměnu Tlustého a Doležala. "Na nominaci paní poslankyně Rujbrové se shodl náš poslanecký klub. Odvolání pánů Doležala a Tlustého podpoříme," řekl v neděli předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

"Navrhl mě náš poslanecký klub," potvrdila HN Rujbrová. Připustila, že nemá ekonomické vzdělání, ale dostatečnou kvalifikací by podle ní měla být i dlouholetá právnická praxe.

ČSSD si tak podle MfD už dokázala sehnat podporu pro čistku v dozorčí radě ČKA. Hlasy komunistů, kteří mají poprvé šanci získat zástupce v dozorčí radě agentury, ČSSD stačí.

Premiér Jiří Paroubek v neděli připustil, že by mohla být dostatečná i výměna exposlance Doležala za zástupce komunistů. "Domnívám se, že je dostatečná (tato změna) v tuto chvíli," řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Doležal čelí podezření ze zprostředkování úplatku. Složil kvůli tomu poslanecký mandát. ODS ho neúspěšně vyzvala, aby opustil i pozici v ČKA, což ale Doležal neudělal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK