EU možná Microsoft přinutí odkrýt citlivé informace o Windows

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 30. ledna (ČTK) - Americká společnost Microsoft řeší další problém v rámci boje s regulačními orgány Evropské unie. Spor může dopadnout i tak, že Microsoft bude nucen odkrýt citlivé informace o fungování svého operačního systému Windows a předat je konkurenci. Píše to list Financial Times, který se odvolává na důvěrné dokumenty Evropské komise.

Pokud by komise Microsoft přinutila tyto informace odevzdat, firma by je konkurentům zřejmě musela poskytnout zdarma. Microsoft už podle verdiktu komise z března 2004 musí poskytovat konkurentům licence k určitým informacím, aby si software podniku rozuměl se servery konkurenčních výrobců.

Financial Times tvrdí, že v dokumentech, které získal, komise vyjadřuje absolutní nespokojenost s pokrokem, kterého Microsoft zatím dosáhl. Informace, které jí americký podnik zatím poskytl, jsou prý úplně k ničemu a nesplnily její očekávání. Komise už 22. prosince vydala seznam námitek, které vůči Microsoftu má.

Komise ve svém prosincovém stanovisku uvedla, že Microsoft její pokyny neplní, a naznačila tak, že může začít uvažovat o přísnějších sankcích. Microsoftu hrozí, že by od něj komise mohla začít vybírat pokutu, a to ve výši dvou milionů eur denně. Podnik proto ve snaze předejít těmto sankcím před týdnem nabídl, že svým rivalům zpřístupní část zdrojového kódu k Windows, ale nabídka se setkala s vlažným přijetím konkurentů i samotné komise.

V dokumentech komise je také uvedeno, že evropský regulátor bude mít zřejmě vážné výhrady i vůči návrhu Microsoftu ke způsobu, jakým by firma chtěla od konkurentů vybírat licenční poplatky za přístup k informacím o vzájemné spolupráci různých platforem.

Návrhy Microsoftu posuzuje profesor Neil Barrett, podle něhož Microsoft na 12.000 stranách informací nepřišel s ničím novým. Barretta si komise vybrala loni v říjnu, aby posuzoval technickou stránku připomínek. Barretta přitom jako kandidáta navrhl sám Microsoft, i když konečný výběr provedla komise.

Microsoft může od konkurentů požadovat poplatky pouze v tom případě, když jim bude poskytovat inovativní informace. Vzhledem k tomu, že Barrett jeho návrhy neshledal inovativní, komise může nařídit, aby Microsoft potřebné informace konkurentům zpřístupnil zdarma.

Většina pozorovatelů tvrdí, že případ až tak daleko nedospěje, ale dosavadní vývoj podle Financial Times naznačuje, že Microsoft bude alespoň pod silným tlakem komise. Ta by mohla jím navrženou výši poplatků snížit a navíc vyžadovat, aby větší celky informací Microsoft poskytoval zdarma. Mluvčí komise ale v pátek řekl, že o ničem zatím nebylo rozhodnuto.

Konkurenti Microsoftu už dlouho tvrdí, aby firma poskytovala informace o interoperabilitě zdarma, což ale Microsoft odmítá. "Pan Barrett svá stanovisko přednesl bez toho, aniž měl možnost vidět důležitou dokumentaci, kterou Microsoft předložil komisi. V ní je podrobně vysvětlena inovativní povaha technologie," podotkl právní zástupce Microsoftu pro Evropu Horacio Gutierrez.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK