Živnostníci mohou podávat přehled příjmů a výdajů i přes internet

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. ledna (ČTK) - Živnostníci mohou přehled o příjmech a výdajích za rok 2005 zasílat České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) i elektronicky. Formulář musí osoby samostatně výdělečně činné podat nejpozději do 2. května, pokud jim daňové přiznání nezpracovává daňový poradce. Informovala o tom mluvčí ČSSZ Štěpánka Mikešová. Informace je možné najít na adrese www.cssz.cz/osvc. Formulář lze podat přes portál veřejné správy www.portal.gov.cz.

Do konce července mají na odevzdání přehledu čas živnostníci, kterým daňové přiznání vypracovává poradce. "Tuto skutečnost doloží nejpozději do 2. května 2006 u místně příslušné okresní správy sociálního zabezpečení či pražské správy sociálního zabezpečení," připomněla Mikešová. Dodala, že pokud osoby samostatně výdělečně činné daňové přiznání podávat nemusejí, je nutné přehled podat nejpozději do 31. července.

Pokud finanční úřad prodloužil živnostníkům dobu pro odevzdání daňového přiznání, je možné i přehled podat později. Správa ho musí dostat do jednoho měsíce po uplynutí prodloužené lhůty, kterou může finanční úřad podle Mikešové protáhnout zpravidla nejdéle o tři měsíce. "Pouze v odůvodněných případech - jsou-li například součástí příjmů i příjmy zdaňované v zahraničí - může být lhůta prodloužena až o deset měsíců," uvedla mluvčí.

Lidé, kteří mají živnost jako vedlejší činnost, platí pojistné za rok 2005 například tehdy, pokud jejich příjem po odečtení výdajů přesáhl 42.922 korun. Další podmínky pro placení záloh a pojistného jsou popsány na webových stránkách správy. Živnostníci musí vedlejší činnost příslušné pobočce správy doložit potvrzením o studiu či zaměstnání.

Elektronicky bylo zatím možné přes portál veřejné správy posílat listy důchodového pojištění a přihlášky a odhlášky k nemocenskému pojištění zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK