ČT spustí svůj čtvrtý, sportovní program 10. února; chystá další

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. ledna (ČTK) - Česká televize spustí svůj čtvrtý kanál ČT4 Sport v pátek 10. února, v den zahájení zimních olympijských her v Turíně. Po dobu her bude vysílat sport 15 hodin denně, poté, co hry skončí, ještě o hodinu více. Sportovní program je po ČT24 druhým, který ČT vybudovala v souvislosti s nastupujícím digitálním vysíláním, pro nějž chystá i další stanici.

V prvních dnech existence nabídne ČT4 Sport olympiádu, po jejím skončení se bude program přizpůsobovat aktuálnímu sportovnímu dění. Prostor dostanou nejen velké akce jako MS ve fotbale a hokeji, které nabídne i ČT2, ale i menší sporty v Česku, například futsal, florbal či třeba squash.

"Základním kamenem má být denně přímý přenos," řekl dnes novinářům při představování stanice šéfredaktor sportu ČT Otakar Černý. "Do budoucna máme takovou ideu, že každý měsíc chceme dát jednu velkou akci," dodal. Příznivci se tak dočkají i více zápasů z Wimbledonu, uvažovat bude televize o Tour de France.

Vrchní ředitel ČT František Lambert uvedl, že důvodem spuštění je nástup digitálního vysílání. "Jako lídři digitalizace potřebujeme, aby si co nejvíce našich diváků pořídilo techniku k tomu, aby mohli sledovat digitální přenos, to znamená nakoupili set-top boxy," řekl.

Druhým důvodem je podle něj možnost mnohem lépe využít práva nakoupená televizí ke sportovním událostem. Například v době olympiády v Turíně bude ČT vysílat 15 hodin pořadů na ČT4 a 24 hodin na ČT2. Podle zástupců televize přitom až na tři výjimky se nabídka obou vysílání nebude shodovat a nabídne různé sporty.

Kolik bude rozjezd nové stanice stát, Lambert na dotaz ČTK neuvedl. "Není to tak závratná suma," podotkl.

Nový program bude vysílat digitálně, a budou jej tak moci sledovat lidé, kteří vlastní nebo si pořídí převaděč současného analogového signálu na digitální, takzvaný set-top box; digitální vysílání bude od 9. února pokrývat nejen Prahu, Brno a jejich okolí, ale podle ředitele techniky ČT Rudolfa Popa i Ostravsko.

"Teoreticky by pak bylo digitálním signálem pokryto zhruba 35 procent obyvatel," podotkl Pop. Program bude také volně přístupný přes satelit a do své nabídky jej podle něj zařadí i dva největší kabeloví operátoři UPC a Karneval.

Česká televize v souvislosti s digitálním vysíláním plánuje rovněž další program, který po vypnutí analogového vysílání změní současnou podobu nynějších tradičních programů ČT1 a ČT2. Další kanál by byl zřejmě postaven jako vzdělávací a dokumentární. Lambert řekl, že původně chtěli další program spustit na začátku roku 2007. "Ještě zvážíme, jestli to bude rok 2007 nebo to posuneme," uvedl. Původně totiž ČT očekávala vypnutí analogového vysílání někdy v roce 2009, nyní se hovoří o letech 2010 až 2012.

V budoucnu se změní i oba dva současné hlavní programy ČT1 a ČT2. Z dvojky se tak například sport časem přesune právě na ČT4. "Vypnutím analogového vysílání se uvolní prostor na ČT2. Bude se z něj dělat kanál, který bude mít jiné zaměření směrem k uměleckému a vysoce kvalitnímu, jak jsme zvyklí v některých jeho částech," uvedl Lambert.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK