APC oznámila finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí a rok 2005

13.02.2006 | , APC
Tiskové zprávy


Obrat ve čtvrtém čtvrtletí 2005 dosáhl rekordních 578,6 milionu dolarů, což byl třináctiprocentní nárůst z 510,8 milionu ve čtvrtém čtvrtletí 2004. Zároveň šlo o desáté po sobě jdoucí čtvrtletí s dvojciferným růstem. Šlo rovněž o nárůst o 13 procent z 512,3 milionu dolarů ve třetím čtvrtletí 2005.

Čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí 2005 činil 17,5 milionu dolarů anebo 0,09 dolaru na akcii, což bylo o 67 procent méně ve srovnání s 52,8 milionu dolaru anebo 0,27 dolaru na akcii ve čtvrtém čtvrtletí 2004. Zároveň šlo o pokles o 62 procent z 48,7 milionu dolarů anebo 0,24 dolaru na zředěnou akcii ve třetím čtvrtletí 2005.


 Čistý zisk za čtvrté čtvrtletí 2005 zahrnuje 19,9 milionu dolarů anebo 0,10 dolaru na akcii dodatečného zdanění příjmu, které souvisí s repatriací 500 milionů dolarů v hotovosti ze  zahraničních poboček podle Amerického zákona na podporu tvorby míst. Bez těchto dodatečných daňových výdajů hrubý zisk za čtvrté čtvrtletí 2005 činil 37,3 milionu dolarů anebo 0,19 dolaru na akcii.
                                                                                                      
    Obrat za 12 měsíců, které skončily 31. prosince 2005, činil rekordních 1,98 miliardy dolarů, což byl nárůst o 16 procent z 1,70 miliardy v roce 2004. Čistý zisk za rok 2005 činil 144,1 milionu dolarů anebo 0,72 dolaru na akcii, což byl pokles o 21 procent z 181,5 milionu dolarů anebo 0,90 dolaru na akcii v roce 2004.


 Čistý zisk za rok 2004 zahrnuje čistou daňovou slevu ve výši zhruba 20,8 milionu dolarů anebo 0,10 dolaru na akcii, která souvisí s vrácením zálohy daně z příjmu vyplývajícím z příznivého výsledku daňových auditů, které provedly americké federální a státní daňové úřady, částečně kompenzovaným platbou za nadbytečné zásoby ve výši 11,5 milionu dolarů anebo 0,04 dolaru na akcii po zdanění.
                                                                                                      
                                                                                                      
  „Jsme rádi, že naše investice do inovativních výrobků a služeb pro naše zákazníky a partnery i ve čtvrtém čtvrtletí nadále táhly dvojciferný růst obratu,“
řekl Rodger B. Dowdell, Jr., předseda představenstva a generální ředitel společnosti APC. „Růst jsme zaznamenali ve všech produktových řadách, zvláště vysoko hodnotíme šedesátiprocentní meziroční růst InfraStruXure, našeho základního řešení pro kritickou síťovou infrastrukturu. Investujeme rovněž do rekonstrukce našeho dodavatelského řetězce, abychom razantně zvýšili spokojenost zákazníků a snížili výrobní náklady. Souběžně investujeme do nových produktových řad a závodů. Získáváme tak úspory na výrobních nákladech díky větším objemům a daří se nám snižovat provozní náklady, zároveň ale vydáváme další prostředky na zlepšení našeho výrobního a dodavatelského řetězce, což mělo dopad na náš hrubý zisk v posledním čtvrtletí.“                                                          
                                                                                                      
   Přehled jednotlivých segmentů
 Společnost APC ve čtvrtém čtvrtletí a za celý rok 2005 zaznamenala rekordní obrat v segmentu Velkých systémů, zejména díky trojfázovým nepřerušitelným záložním zdrojům (UPS), APC Global Services, přesnému chlazení a doplňkovým produktům pro datová centra a komunikačním aplikacím.


 Obrat za čtvrté čtvrtletí meziročně vzrostl o 33 procent na 143,1 milionu dolarů; ve srovnání s předchozím čtvrtletím se pak zvýšil o 43 procent. Za celý rok obrat meziročně vzrostl o 33 procent na 429 milionů dolarů.


 Firma rovněž zaznamenala rekordní výsledek v segmentu Malých systémů, a to v celoročním i čtvrtletním obratu. Obrat za čtvrté čtvrtletí v segmentu Malých systémů, který zahrnuje ochranu napájení, UPS a nástroje pro správu PC, serverů a sítí, činil 413 milionů dolarů, což bylo meziročně o devět procent více a čtvrtletně o šest procent více. Za celý rok segment Malých systémů vzrostl o 13 procent na zhruba 1,5 miliardy dolarů.
                                                                                                      
   Obchodní výhled
 „Vzhledem k tomu, že se snažíme přeměnit APC na podnik zaměřený na zákazníka, očekáváme, že během letošního roku budeme sklízet plody svého úsilí v celosvětovém dodavatelském řetězci, distribuci i výrobních provozech. Věříme, že je příhodná doba na investice do našich ISX aktivit a že souběžně s růstem našeho podnikání - budeme pokračovat na optimalizaci naší marže. V roce 2005 jsme v nejdůležitějších komoditách překonali celkový růst globálního IT trhu, což znamená, že efektivně odpovídáme na skutečné problémy našich zákazníků. Ještě důležitější je, že naše dnešní investice do získání zákazníků pro InfraStruXure, znamenají zítřejší zisky z jejich dalších aktivit,“ uvedl Roger Dowdell.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy