Kam investovat s nízkým rizikem?

30.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Klasické bankovní investiční produkty, jako jsou spořící účty, termínované vklady či vkladní knížky nejsou tolik zajímavé svými výnosy, přesto mají své nedílné místo mezi finančními produkty.

Téma týdne: Hledáme vhodné investiční příležitosti

Možností, jak investovat volné finanční prostředky je celá řada. Liší se nejen svým výnosem, ale i mírou rizika, kterou při dané investici podstupujete. V zásadě se dá říci, že čím větší riziko, tím vyšší je možný výnos. Důležité je právě slovo „možný“, při investicích s vysokým rizikem vždy čelíme hrozbě ztráty finančních prostředků. My se v dnešním článku zaměříme na produkty s minimálním, nebo velmi nízkým rizikem. Které to jsou? Patří sem tyto finanční produkty:

Vkladní knížky
Vkladní knížka je spořící bankovní produkt sloužící k hotovostním operacím (umožňují libovolné vkládání a vybírání finančních prostředků). Disponovat s vkladem může pouze majitel, nebo zmocněná osoba vybavená dokladem o vkladu – vkladní knížkou. Jsou u nás stále velmi oblíbené, a to především starší generací. Jejich největší výhodou je jejich jednoduchost. Úrokové sazby se v současné době pohybují mezi 0,10% až  3% p.a. – záleží na výši vkladu a délce výpovědní lhůty. Vyplácený úrok se daní 15% srážkovou daní.

Spořící účty
Spořící účty jsou bankami nabízeny k běžnému účtu. Slouží k uložení a výhodnějšímu zhodnocení dočasně volných finančních prostředků uložených na běžném účtu. Oproti vkladním knížkám jsou lépe ovladatelné – je možné je obsluhovat i pomocí telefonního či internetového bankovnictví. Úrok je stejně jako u vkladních knížek závislý na délce výpovědní lhůty (od několika dnů po několik let) a výši vkladu. V současné době se úrokové sazby spořících účtů pohybují mezi 0,50% až 2% p.a.

Termínované vklady
Termínovaný vklad je jednorázový vklad na bankovní účet, na kterém se vám po určitý čas vaše peníze úročí určitou sazbou. Vložené peníze mohou být v různých měnách (Kč, USD,EUR). Termínované vklady nejsou určeny pro běžný platební styk. Nelze na ně posílat výplatu, ani z nich platit. Vkladový účet může být úročen pevnou (fixní) nebo pohyblivou (variabilní) sazbou. Pevná sazba je stejná po celou dobu trvání vkladu. Pohyblivá sazba se mění v závislosti na vývoji úrokových sazeb na mezibankovním trhu (zejména podle sazeb Pribor a ČNB). Úrok je závislý na délce, výši a měně vkladu a pohybuje se v současné době mezi 0,10% až 4,7% p.a..

Stavební spoření
Tento finanční produkt je primárně určený k financování bydlení. Po skončení smlouvy můžete ovšem naspořené peníze, a to včetně státního příspěvku použít na libovolný účel. Právě štědrá státní podpora je na stavebním spoření nejzajímavější. Standardní úrok z vkladů na stavebním spoření se pohybuje kolem 2% p.a., ovšem po započtení státní podpory, která činí 15% z výše vkladu za rok (max. z částky 20 000 Kč ročně) lze dosáhnout efektivního úroku až 6% p.a.

Kapitálové životní pojištění
Životní pojištění je finanční produkt kryjící riziko smrti. V poslední době je často využíváno zejména ve spojitosti se spořením. Jedná se o kapitálové životní pojištění, které garantuje výplatu určité částky na konci doby pojištění, představuje tak jistou formu ukládání peněz. Pojišťovna totiž pojištěnému vyplácí rovněž určité podíly z výnosů. Tyto prostředky z pojistného musí tedy být - po odečtení nákladů pojišťovny - investovány velmi bezpečně a jsou zpravidla vyšší než běžné úroky u spořících účtů či termínovaných vkladů u bank. Výše výnosů se současné době pohybují kolem 3 až 5% p.a.

Penzijní připojištění
Penzijní připojištění se státním příspěvkem je velmi výhodná forma spoření. Je dlouhodobým spořícím produktem s možností příspěvků od zaměstnavatele, podporovaná státem a umožní vám zajistit si zajímavý objem prostředků pro zabezpečení ve stáří. Ze státního rozpočtu se poskytují ve prospěch účastníků penzijního připojištění státní příspěvky. Ty jsou na konto účastníka připisovány automaticky za každý řádně a včas zaplacený měsíční příspěvek. Výše státního příspěvku na kalendářní měsíc závisí na výši příspěvku účastníka. Maximální státní příspěvek klient obdrží, když příspěvek činí 500 Kč měsíčně. Výše ročních výnosů se pohybují stejně jako u kapitálového životního pojištění kolem 3 až 5%.

Závěr
Při výběru konkrétního z výše uvedených produktů je důležité zvážit, jak velkou částku a na jak dlouhou dobu chcete investovat. Zatímco například spořící účty nebo termínované vklady se hodí na krátkodobé jednorázové investice větších finančních prostředků, pro které momentálně nemáte využití, tak stavební spoření nebo penzijní připojištění se hodí na pravidelné měsíční ukládání menších finančních obnosů. Posledně dva jmenované produkty je možné uzavřít výhodně on-line na našem serveru.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky