Nebojte se investovat alternativně

31.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Pod pojmem investice si hodně lidí představí cenné papíry nebo jiné finanční instrumenty. Víte ale, že peníze lze vydělat i daleko poetičtějším způsobem? Co takhle nakoupit víno nebo minci?

Téma týdne: Hledáme vhodné investiční příležitosti

Celý tento týden jste mohli číst zajímavé informace o různých způsobech uložení volných peněžních prostředků. Dneska jsme se rozhodli zařadit investice do méně obvyklých, ale o to zajímavějších instrumentů. Přečtěte si, co všechno obnáší investice do vína, umění nebo komodit.

In víno veritas

Až si budete dneska večer dávat sklenici vína, vzpomeňte si na to, že právě víno může být jedním ze způsobů jak zhodnotit volné peněžní prostředky. Neznamená to ovšem, že se stavíte v nejbližším obchodě, koupíte láhev „za stovku“ a budete čekat než mu vzroste cena. Pokud opravdu chcete investovat do tohoto lahodného nápoje, vydejte se do osvědčené vinotéky. Kromě peněz je totiž velice důležité mít i dobrého poradce. Základem celého procesu je nákup kvalitního vína za přijatelnou cenu, které léty získá na kvalitě i ceně. Potom je možné ho nabídnout v aukci a vydělat si tak slušné peníze. Kvalitní víno vyžaduje také speciální zacházení. Neodbornou péči můžeme výrazně zhoršit kvalitu vína. Ve výhodě jsou ti, kdo mají doma vhodný prostor k bezpečnému uložení. Optimální teplota je kolem 10 – 12 stupňů. Pokud uložíte nápoj do sklepa, dejte pozor, aby společně nebyly uskladněny i další potraviny. 

Umění nejen jako koníček

Investice do umění nejsou příliš obvyklé, ale přesto mohou přinést zajímavé zhodnocení. Zájemcům lze doporučit galerie a výstavy a návštěvu vybraných aukcí. Pro orientaci ve vývoji cen mohou pomoci aukční katalogy. Investice do umění jsou běhy na dlouhé tratě. Podle odborníků by nejkratší možný investiční horizont měl být pět let. Přitom investovat lze i menší částky v rozmezí šesti až třiceti tisíc korun. Než začnete investovat do umění, určitě byste se měli poradit s odborníky. Ty je možné nalézt pod hlavičkou renomovaných aukčních síní nebo galerií.

Vydělávejte na komoditách

Komodity jsou zjednodušeně suroviny. Většina základních surovin kolem nás, jako například pšenice, oves, vepřové maso, hovězí maso, ale i ropa, zlato, nebo bavlna - těm všem se souhrnným názvem říká komodity. Obchodování s komoditami je nazýváno také jako termínové obchodování. Na rozdíl např. od akcií, kde se obchoduje s podíly určité společnosti, při komoditním obchodování se obchoduje se surovinami. Každá surovina se pak obchoduje s určitým termínem dodání. Komoditní obchodování je lákavé především kvůli dostupnosti. Na úplný začátek nám stačí i několik málo desítek tisíc korun. Díky neomezeným možnostem můžeme vydělat opravdu hodně, ale nese to sebou i vysoké riziko. Pokud se rozhodnete pro tento způsob investování, věnujte tomu čas. Především sebevzdělávání vám pomůže překonat nástrahy trhu.

Jistá investice do zlata

Zlato sice patří mezi komodity, ale z důvodu zajímavosti této suroviny, jsme se rozhodli zařadit ji do samostatné sekce. Důvodem, proč je zlato dlouhodobě přitažlivé pro investory je malá závislost na vývoji ekonomiky nebo kapitálového trhu. Investovat do zlata lze přímo, nebo prostřednictvím produktů navázaných na zlato. Jednou z  možností, jak nakupovat zlato přímo, je investice do zlatých slitků a  mincí. Kvalitní numizmatická sbírka má trvalou hodnotu a navíc může přinést i zajímavé zhodnocení. Mince patří mezi oblíbené nástroje malých investorů. Zájemce se musí rozhodnout, bude-li investovat do historických a tedy sběratelsky více ceněných mincí, kde je však zhodnocení investic dlouhodobější a nejistější, nebo do mincí pamětních, které jsou zárukou vyššího výnosu.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky