MfD: Ústavní soud zarazil hrozbu exekuce v Čepru

30.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Státní firma Čepro, která spravuje klíčová potrubí pro rozvod pohonných hmot v zemi, se zatím zbavila hrozby útoku na svůj majetek ze strany firem kolem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Podle předběžného opatření Ústavního soudu z tohoto měsíce totiž nesmí být vykonáno rozhodnutí pražského soudu, podle kterého má Čepro zaplatit tři miliardy korun firmám Venturon Investment a MPort. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes.

"Ústavní soud dal jasné stop kriminálním útokům bílých límečků a Čepro je teď díky tomu stabilizovaná firma," řekl MfD ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Ústavní soud rozhodnutí sám nezveřejňuje a Čepro o nich neinformovalo údajně proto, aby zbytečně neupozorňovalo protistranu.

Exekuce majetku by mohla vést až ke krachu společnosti, která s tržbami přes 27 miliard korun patří k největším v zemi. Navíc je kvůli distribuci benzinu a nafty pro stát strategickým podnikem.

Venturon Investment po firmě žádá zaplacení sporné pohledávky 2,6 miliardy korun. MPort měl od soudu potvrzený platební příkaz pro Čepro na 350 milionů korun.

Čepro se soudu nezúčastnilo, protože o svém procesu vůbec nevědělo. Jak se později ukázalo, pracovnice Čepra, která nosila poštu, zadržela soudní obsílky a podle policie za to dostala od Krejčířových lidí jeden milion korun. Ústavní soud uznal, že firmě tak bylo odepřeno právo bránit se, které jí zaručuje Listina základních práv a svobod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK