Nasdaq ztratil zájem o převzetí londýnské akciové burzy

30.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. března (ČTK) - Americká společnost Nasdaq Stock Market už nemá zájem o převzetí Londýnské akciové burzy (LSE), za kterou nabízela asi 2,4 miliardy liber (téměř 100 miliard Kč). Sama LSE o nabídku ani neměla zájem, Nasdaq si nicméně nechal otevřená vrátka a sdělil, že v budoucnu by mohl uvažovat o navázání spolupráce za jiných podmínek.

Nasdaq uvedl, že kdyby ještě někdy předložil nabídku na převzetí LSE, bylo by to v situaci, kdy by LSE měla o převzetí zájem. Anebo v případě, že by se objevil jiný zájemce, který by chtěl LSE získat.

Akcie LSE na zprávu zareagovaly mohutným propadem a těsně před polednem ztrácely téměř devět procent hodnoty. Analytici ale tvrdí, že pokles by se mohl zastavit, protože LSE možná přehodnotí své priority a nakonec se nechá převzít.

"Dlouhodobě se zdá nějaká forma konsolidace velmi pravděpodobná. Většina ředitelů burz zřejmě předpokládá, že tímto způsobem se mohou podělit o náklady i likviditu," domnívá se Andrew Mitchell z finanční společnosti Fox-Pitt Kelton.

Zdroj z odvětví agentuře Reuters řek, že Nasdaq se zalekl příliš rychlého růstu ceny akcií LSE, což by mu převzetí britské společnosti mohlo prodražit. Nasdaq svůj záměr předložil začátkem března, kdy nabídl za jednu akcii LSE 950 pencí. To bylo více než tehdejší tržní cena, od té doby však akcie LSE vystoupily nad 1100 pencí.

Nasdaq měl v úmyslu vytvořit vůbec první transatlantickou akciovou burzu, která by konkurovala podobným velkým společnostem, a především burze NYSE z New Yorku.

Nasdaq je předním světovým provozovatelem elektronické obchodní platformy, na které se obchoduje asi 3200 akciových emisí v tržní hodnotě kolem 3,6 bilionu dolarů. Společnost Nasdaq Stock Market má akcie na svém vlastním trhu a jeho tržní hodnota se aktuálně pohybuje kolem pěti miliard dolarů.

Akciové burzy ve světě před sebou podle odborníků mají vlnu konsolidace. Velké burzy v USA v poslední době mění strukturu a stávají se z nich veřejně obchodované organizace. Zatím poslední v řadě, kdo takový krok učinil, je burza NYSE. Její akcie se obchodují od začátku března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK