Analytici: Záplavy by ekonomiku příliš ovlivnit neměly

30.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Nynější rozsáhlé záplavy, které zatím nedosahují katastrofických rozměrů z roku 2002, by neměly mít na ekonomiku země výraznější dopad. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. V případě zhoršení situace by ale podle nich mohla klesnout průmyslová výroba i maloobchodní tržby.

"Přímý dopad současných záplav nebude v číslech o české ekonomice postřehnutelný. Měřitelné dopady bude ale možné pozorovat na regionální úrovni," řekl analytik Patria Finance David Marek. S nadsázkou by se podle něj dalo říci, že "dokud bude na suchu Praha, Mladá Boleslav a Kolín, ekonomické statistiky se nepohnou ani o píď".

"Pokud nebude povodněmi zasažen významný počet firem a nedojde k výraznějšímu utlumení výrob, neobávám se vlivu jarních povodní na ekonomiku ani na korunu," doplnila analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Devizoví spekulanti zatím na rozdíl od roku 2002 nevnímají situaci nikterak dramaticky, protože koruna dnes mírně posílila, poznamenal analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Záležet bude podle něj samozřejmě ještě na dalších srážkách. Zkušenosti z roku 2002 ukazují, že povodně dokážou dočasně paralyzovat značnou část ekonomiky. Řada podniků zastaví výrobu, což může kvůli dodávkám ohrozit i podniky, jež nejsou pod vodou. Navíc je narušena i infrastruktura, a dodávky proto váznou. "Lidé mají jiné starosti, než se procházet po obchodech, což se projeví v celkových maloobchodních tržbách. Roste ale poptávka po čisticích prostředcích," dodal Pikora.

Velká voda by prý ale mohla ovlivnit ekonomiku jiným způsobem. V podobných okamžicích jdou podle Marka stranou témata běžné politiky a úspěšné zvládnutí situace může přihrát stranám vládní koalice sympatie voličů. "Velká voda by tak mohla ovlivnit výsledek voleb, a tedy i budoucí hospodářskou politiku v ČR," míní analytik.

Situace na březích českých toků je tak vážná, že dnes bude kvůli pokračujícímu vzestupu hladin řek mimořádně zasedat vláda. Na mnoha místech už vodohospodáři museli vyhlásit třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň. Na některých místech však už voda pravděpodobně kulminovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK