Cena zlata vystoupila na nové 25leté maximum

30.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. března (ČTK) - Zlato ve čtvrtek opět posilovalo a vyšplhalo se na nové 25leté maximum. Nahoru za zlatem vyrazilo i stříbro, které se ocitlo nejvýše za více než 11 let. Důvodem byly nákupy fondů, které se snaží před koncem čtvrtletí přesunout do komodit více peněz. V závěru londýnského obchodování zlato stouplo o 20,2 dolaru na 586,05 dolaru za troyskou unci. Během dne zlato vystoupilo až na 586,4 dolaru, což byla nejvyšší hodnota od ledna 1981.

Vzácné kovy dnes podpořily technické nákupy, růst základních kovů a slabší dolar. Pokles dolaru zlevnil zlato pro neamerické investory, což zvyšuje jejich zájem o žlutý kov. "Máme mnohaleté maximum a to je způsobeno zájmem investorů o komodity," uvedl jeden z londýnských obchodníků.

Stříbro dnes vyskočilo až na 11,5 dolaru, což byla nejvyšší hodnota od září 1983. Zájem o stříbro v poslední době podporuje naděje na vznik nového fondu zaměřeného na obchody se stříbrem. Za posledních 12 měsíců stříbro stouplo o 66 procent. Zlato vystoupilo o 36 procent a platina o 27 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK