EK chce zahájit řízení proti ČR kvůli DPH na pleny

30.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise pravděpodobně v úterý zahájí řízení pro porušení práva proti České republice kvůli snížené sazbě daně z přidané hodnoty na dětské pleny. Ze stejného důvodu spustí tuto proceduru také proti Portugalsku, Polsku, Maďarsku a Maltě. Vyzve je, aby pleny zatížily normální sazbou, tedy je zdražily. "Je to pravděpodobné, ale ještě to bude projednáváno mezi šéfy kabinetů (komisařů), případně přímo na zasedání kolegia komise. Jsou tam jisté citlivosti," sdělila Maria Assimakopuluová, mluvčí komisaře pro daně Lászla Kovácse.

Podle interního zdroje v EK se chystaný postup prý nezamlouvá zejména českému komisaři Vladimíru Špidlovi odpovědnému za sociální věci. Namítá, že zdražení dětských plen je v rozporu s demografickou politikou, kterou EU usiluje o zvyšování porodnosti a pomoci mladým rodičům. Pozorovatelé v Bruselu dávají jeho údajnou snahu věc odložit do souvislosti také s nadcházejícími parlamentními volbami v ČR.

Praha po vstupu do EU nezvýšila DPH na pleny ze snížené pětiprocentní sazby na řádnou devatenáctiprocentní, ačkoli věděla, že jí kvůli tomu hrozí řízení pro porušení práva. V řadě jednání od té doby čeští experti namítali, že podle anglického i českého znění revidované směrnice o DPH lze dětské pleny podřadit pod položku "hygienické potřeby", na které lze nižší daň aplikovat. EK však vychází z francouzského znění, z něhož vyplývá, že to možné není.

Procedura pro porušení práva má tři stupně. Po formálním upozornění následuje varování. Pokud ani po něm nedojde k nápravě, obrací se EK na Evropský soudní dvůr. Z výroků českých představitelů je zřejmé, že jsou připraveni vytrvat až do tohoto konce. "Je zde evidentní problém výkladu a možná by nebylo od věci, kdyby soud jasně rozhodl, zda na pleny lze nižší DPH vztáhnout nebo ne," uvedl nejmenovaný zdroj v EK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK