Koruna posílila na 28,59 Kč/EUR a 23,54 Kč/USD

30.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek posílila zhruba o 11 haléřů na 28,59 Kč/EUR. Důvodem byl příznivý vývoj okolních středoevropských měn. Večer navíc korunu podpořilo zvýšení výhledu ratingu státu, které provedla mezinárodní agentura Moody's. K dolaru koruna zpevnila téměř o 50 haléřů na 23,54 Kč/USD, uvedl server Patria Online.

Agentura Moody's dnes zvýšila výhled úvěrových hodnocení ČR ze stabilního na pozitivní, a otevřela tak cestu k vlastnímu zlepšení ratingu. Agentura tím ocenila lepšící se ekonomickou situaci země a snahy o strukturální reformy. To může korunu podpořit v růstu ještě při zítřejším úvodu, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Již přes den kurz české měny příznivě reagoval na posilování okolních měn. Středoevropský region získával na úkor dalších ztrát amerického dolaru. Mírně pozitivně působilo na korunu i dnešní zasedání České národní banky. Bankovní rada se jednomyslně rozhodla ponechat sazby beze změny.

Na kurz koruny naopak zatím nemají vliv stále se rozšiřující povodně. Ty však ještě nedosahují katastrofálních rozměrů z roku 2002, kdy měly za následek i oslabení české měny. Ta dnes vážnou situaci na českých řekách ignorovala, uvedl Vladimír Pikora z Next Finance.

V dalších týdnech by koruna podle Pikory mohla oslabit až na 29 Kč/EUR. Poté se však díky dobrým zprávám z ekonomiky vývoj otočí a koruna by se do konce roku mohla dostat na nové historické maximum 27,90 Kč/EUR, odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK