Americké akcie se dopoledne pohybovaly oběma směry

30.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. března (ČTK) - Americké akcie se ve čtvrtek dopoledne pohybovaly oběma směry. Burzu táhly nahoru výrobci mobilních telefonů, kterým pomohl lepší výhled trhu od společnosti Nokia, a maloobchodní firma Best Buy. Náladu na trhu však zhoršil strach, že centrální banka pozastaví zvyšování sazeb, což stáhlo dolů akcie citlivé na vývoj úrokových sazeb. Trhy téměř nereagovaly na údaje o hrubém domácím produktu USA za poslední čtvrtletí, které byly revidovány směrem vzhůru.

V poledne newyorského času hlavní Dow Jonesův index klesl o 0,39 procenta na 11.172 bodů. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 0,05 procenta a obchodoval se kolem 2339 bodů.

Tempo růstu americké ekonomiky v posledním loňském čtvrtletí zpomalilo kvůli útlumu spotřebních výdajů na 1,7 procenta ze 4,1 procenta ve třetím čtvrtletí, sdělilo dnes v konečné zprávě ministerstvo obchodu USA. Konečný údaj byl opraven z předešlého odhadu 1,6 procenta a shodoval se s předpověďmi ekonomů.

Zpráva však ukázala, že inflace je horší, než se původně čekalo. To vyvolalo u investorů obavy, že by centrální banka mohla pozastavit zvyšování sazeb.

Největšímu maloobchodnímu prodejci spotřební elektroniky v USA Best Buy dnes pomohla zpráva, že jeho zisk v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl o 13 procent a tržby o 16 procent. Největší světový výrobce mobilních telefonů Nokia dnes zlepšil výhled růstu prodeje mobilních telefonů na letošní rok na 15 procent z původních deseti. Kromě Nokie se vydal vzhůru i americký výrobce mobilních telefonů Motorola. Společnost Google však po oznámení, že plánuje prodat na trhu akcie až za dvě miliardy dolarů, oslabila, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK