Americké akcie ve čtvrtek klesly kvůli obavám z inflace

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. března (ČTK) - Akcie v New Yorku ve čtvrtek klesaly, protože údaje o americké ekonomice vyvolaly nové obavy z inflace. Vládní obligace kvůli tomu klesly a jejich výnosnost vzrostla na nejvyšší úroveň za téměř dva roky.

Dow Jonesův index ve čtvrtek oslabil o 65 bodů, tedy o 0,58 procenta, a uzavřel den na 11.150,70 bodu. Index trhu Nasdaq se zvýšil o 3,04 bodu na 2340,82 bodu, tedy o 0,13 procenta.

Dolů šly akcie firem, které stavějí obytné domy, a dalších společností, které jsou citlivé na růst úrokových sazeb. Finanční trh se obává, že centrální banka Fed bude ve zvyšování sazeb pokračovat, aby udržela inflaci pod kontrolou.

Mezi tituly s největšími ztrátami dne byly také banky Citigroup Inc. a Bank of America Corp. Trh Nasdaq si proti tomu připsal malý zisk, protože se správci fondů snaží před koncem čtvrtletí rozšířit svá portfolia o akcie z technologického sektoru.

Na trh jako celek dolehl i nárůst cen ropy. Americká ropa pro květnovou dodávku podražila o 70 centů na 67,15 dolaru za barel, protože Írán odmítl rezoluci OSN požadující, aby přestal obohacovat uran.

Dolar klesl proto, že se na trhu objevily dohady, že některé centrální banky své devizové rezervy možná převedou i na jiné měny. Kurz eura posílil o 1,2 procenta na 1,2168 USD a o 0,7 procenta na 142,70 JPY. Dolar k jenu klesl o 0,4 procenta na 117,31 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK