Dluhy domácností v únoru vzrostly na 428 miliard korun

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. března (ČTK) - Zadlužení českých domácností se ve druhém měsíci letošního roku opět zvýšilo. Domácnosti si v únoru vypůjčily téměř 5,4 miliardy korun a bankám a finančním institucím dlužily celkem 428 miliard korun, vyplývá z dnešních údajů České národní banky.

Loni v únoru zadlužení českých domácností u bank vzrostlo o 3,2 miliardy korun na celkových 320,8 miliardy korun.

České rodiny ale také ukládaly peníze. Na jednodenní vklady domácností přibylo během února téměř 7,5 miliardy korun na 478 miliard Kč, nižší oproti lednu ale byly vklady s výpovědní lhůtou a na dobu se splatností.

Zadlužení podniků se v lednu zvýšilo o devět miliard na 663 miliard korun. V předchozím měsíci dluhy podniků vzrostly zhruba o čtyři miliardy, za posledních 12 měsíců zadlužení podniků stouplo o 75 miliard korun.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v ČR také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva. Růst peněžní zásoby měřený agregátem M2 zpomalil v únoru 2006 na 8,1 procenta z 9,2 prosinci v lednu. Loni v únoru rostl M2 o 5,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK