Rakouská federace ÖGB kvůli skandálu prodává banku BAWAG

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 31. března (ČTK) - Rakouská odborová federace Österreichischer Gewerksschaftsbund (ÖGB) prodá banku BAWAG P.S.K. Rozhodnutí padlo jen několik dnů potom, co šéf ÖGB Fritz Verzetnitsch přiznal, že sehrál dílčí roli ve skandálu, v jehož rámci banka utrpěla ztrátu téměř jednu miliardu eur (skoro 29 miliard Kč). BAWAG působí i na českém trhu.

"ÖGB odchází z banky BAWAG P.S.K.," píše se ve sdělení, které odboráři vyvěsili na svou webovou stránku. Federace drží ve čtvrté největší bance v Rakousku 100procentní podíl a zcela ji tak ovládá.

Verzetnitsch federaci ÖGB vedl téměř 20 let, v pondělí ale rezignoval na funkci šéfa ÖGB i člena parlamentu za sociální demokracii. Spolu s ním přiznal podíl na machinacích i finanční ředitel ÖGB Günter Weninger. Aféra představuje i vážný politický problém, zvlášť teď, kdy se v Rakousku blíží všeobecné volby.

Verzetnitschova duální role, spojená s tradičními svazky sociálních demokratů a odborů, podle agentury Reuters může usnadnit pozici vládnoucím konzervativcům. Pro ně teď bude snadné spojovat sociální demokraty se skandálem v bance BAWAG, což mezi voliči zřejmě zvýší pochybnosti, zda je sociální demokracie schopna spravovat hospodářství země.

Banka BAWAG, plným názvem Bank für Arbeit und Wirtschaft AG P.S.K., minulý týden přiznala machinace v hospodaření. Prostřednictvím investic převážně do měnových derivátů nashromáždila ztráty téměř miliardu eur (asi 29 miliard Kč), které zatajila před dozorčí radou i regulačními orgány. BAWAG transakce prováděla se spřízněnými subjekty na karibském ostrově Anguilla.

Federace ÖGB bance BAWAG v roce 2000 poskytla garanci, aby jí umožnila problém vysokých ztrát vyřešit bez nutnosti vnějšího zásahu. Banka tak mohla ztráty v následujících letech smazat, aniž se o tom někdo dozvěděl. Pokud by ÖGB garanci neposkytla, BAWAG by zřejmě řešila existenční problémy a pravděpodobně by jí hrozil bankrot.

Banka BAWAG byla založena v roce 1922 jako Arbeiterbank, tedy dělnická banka. Jejím hlavním úkolem bylo dohlížet na finanční prostředky rakouských odborů a spotřebních družstev. Po druhé světové válce se začala soustředit na drobné střadatele v Rakousku. Česká součást Bawag Bank CZ vznikla fúzí bývalé Interbanky a Dresdner Bank CZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK