Koruna posiluje díky celému regionu na 28,57 Kč/EUR

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Česká měna zahájila den mírným oslabením, později ovšem navázala na čtvrteční růst. Kurz koruny k euru je nyní na úrovni 28,57 Kč/EUR. Koruna roste stejně jako celý středoevropský region a na trhu ještě doznívá čvrteční zlepšení výhledu úvěrového hodnocení České republiky od agentury Moody's. Vůči dolaru koruna mírně oslabila na 23,58 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online.

"Střední Evropě nahrává současná negativní nálada na americký dolar," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Nálada podle něj poklesla, když jednání Fedu nedokázalo dolar dostat na silnější hodnoty. Obavy vyvolává také obnovená snaha dotlačit Čínu k pružnému kurzu jüanu, dodal.

Markéta Šichtařová z Next Finance se domnívá, že další posílení koruny je limitováno skutečností, že se kurz nachází v blízkosti úrovně 28,60 Kč/EUR. Na této úrovni totiž korunu řada investorů začíná prodávat. "Výsledkem protichůdných tlaků by podle nás mělo být dnes oslabení koruny," uvedla.

Příští týden by podle Šichtařové měla většímu posílení koruny stále bránit hranice 28,60 Kč/EUR. Navíc by mělo nastat posílení dolaru. "Výsledkem bude oslabení koruny k euru v intervalu 28,60 až 28,80 Kč/EUR," uvedla Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK