Novotný: Zemní plyn by mohl mít nižší sazbu DPH

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný (ČSSD) se domnívá, že by měla začít diskuse o případném snížení 19procentní daně z přidané hodnoty na zemní plyn. Jeho využití pro vytápění českých domácnosti totiž kvůli růstu cen klesá a mnoho lidí se vrací k tuhým palivům, což v mnoha městech a obcích zhoršuje stav ovzduší.

Kromě přesunu ekologicky méně náročných energetických surovin do nižší sazby DPH by se podle Novotného mělo v následujících letech s pomocí peněz z evropských fondů podporovat zateplování domů, napojení domácností na centrální zdroje vytápění či výstavba spaloven biomasy.

"Připadá v úvahu podobný krok jako v případě obnovitelných zdrojů energie, které by měly mít absolutní prioritu, čili uvažovat a zahájit jednání o případném přesunu zemního plynu (do nižší sazby DPH)," řekl dnes novinářům Novotný. Nižší DPH by tak částečně kompenzovalo růst ceny zemního plynu. Například letos v lednu se cena plynu v průměru zvýšila o 4,8 procenta a loni v říjnu v případě domácností o 17,4 procenta a podniků zhruba o 21 procent. Od dubna pak plyn podraží v průměru o 1,4 procenta.

Novotný připomněl, že o případném snížení 19procentní DPH na pelety z biomasy nedávno jednala rada ministrů životního prostředí EU. "Je to otázka jednání s Evropskou komisí. Vzhledem k tomu, že EU má podporu ochrany životního prostředí a obnovitelných zdrojů jako jednu z priorit, tak předpokládám, že tato věc (snížení DPH u pelet) by se dala projednat a rozhodně ji budeme podporovat," uvedl.

Podle poslance Miloslava Vlčka (ČSSD) bude mít další pozitivní přínos pro stav životního prostředí v ČR ekologická daňová reforma, která by více zatížila fosilní paliva. Podle něj by ale reforma neměla zvýšit výdaje domácností za energie. Pomocí dotací by stát měl zároveň motivovat lidi k používání ekologičtějších paliv. "Jednou z možností jsou příspěvky sociálně slabším na výměnu nevyhovujících kotlů, příspěvky na používání ekologických briket či paliv z obnovitelných zdrojů," poznamenal Vlček.

ČSSD podle něj nesouhlasí s návrhem Strany zelených, která uvažuje o zákazu topení uhlím a lignitem v domácích kamnech. K palivu, které výrazně znečišťuje lokální ovzduší, se lidé začali v uplynulých letech vracet kvůli zdražení zemního plynu. Jeho cenu by zelení chtěli držet, zatímco uhlí by po zavedení ekologické daňové reformy zdražili.

Strana zelených, která by se podle současných preferencí mohla dostat v červnu poprvé do sněmovny, chce, aby se uhlí a další uhlovodíková paliva přestaly používat v roce 2010. Na přechod k jinému palivu chtějí navrhnout dva roky. Lidé by se mohli obrátit o podporu při výměně kotlů na stát. Ten by měl ve spolupráci s bankou vzešlou z výběrového řízení připravit kombinaci státní dotace a levného úvěru pro investice do změny vytápění.

Zákazem spalování uhlí by podle Strany zelených stoupla poptávka po dalších typech paliva, včetně biomasy. Proto také zelení chtějí navrhnout přeřazení briket a pelet z biomasy z devatenáctiprocentní daně do snížené sazby ve výši pěti procent.

Ekologickou daňovou reformou musí Česká republika kvůli závazku vůči Evropské unii zavést do 1. ledna roku 2008. Od tohoto data musí Česko zavést spotřební daň z elektřiny, uhlí, zemního plynu a centrálního tepla a dodržovat minimální sazby spotřebních daní z benzinu a nafty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK