Od 1. dubna by se měla zvýšit ochrana zaměstnanců

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Od 1. dubna by se měla zlepšit situace lidí, kterým jejich zaměstnavatel nechce kvůli platební neschopnosti dát výplatu. Vstoupí v účinnost novela zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. Pracovníkům, kterým firma přestala vyplácet peníze, poskytnou náhradu platu úřady práce.

Aby bylo možné o tyto peníze požádat, musí být podán u soudu návrh na prohlášení konkurzu. Úřad práce pak vyplatí zaměstnanci ušlou mzdu - až tři platy za půlrok, kdy nedostával od zaměstnavatele plat. Měsíčně může dostat nejvýše 1,5 násobek průměrné mzdy.

Takto budou úřady postupovat pouze tehdy, když zaměstnavatel s úřadem práce bude spolupracovat a potvrdí mu nároky zaměstnance. Pokud se zaměstnavatel neozve a nereaguje na výzvy, zaměstnanec musí dokazovat, jakou pobíral mzdu. Nemá-li příslušné doklady, dostane pouze minimální. Rozdíl pak může vymáhat soudně nebo při konkurzu.

Novela také upřesňuje práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů. Zkracuje období, v němž může zaměstnanec uplatnit své mzdové nároky, ze tří na jeden rok. Naproti tomu výslovně stanovuje to, že je zaměstnavatel povinen úřadu práce zaplatit nejen uhrazené mzdy, ale také srážky daně a odvody za zaměstnance. O uspokojení mzdových nároků mohou úřady práce požádat i zaměstnanci nadnárodních společností, které nemají sídlo na území České republiky.

Zákon o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele platí od července 2000. Ročně je podle něj vyplaceno kolem 200 milionů korun, předkládací zpráva nepočítala s tím, že by v příštích letech mělo jít o větší částky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK