Koruna mírně posílila na 28,52 Kč/EUR, k dolaru lehce ztratila

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Česká měna dnes navázala na čtvrteční růst a posílila o šest haléřů na 28,52 Kč za euro. Důvodem byla především pozitivní nálada ve středoevropském regionu. Vůči dolaru koruna mírně oslabila na závěrečných 23,57 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Dnešní den přinesl zisky celé střední Evropě; výrazně posílily především forint se slovenskou korunou, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Na trhu také ještě doznívala čtvrteční zpráva o zlepšení výhledu úvěrového hodnocení České republiky od agentury Moody's, dodal.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že na trhu chybí nové podstatné zprávy. Posilování koruny se podle ní zadrhlo, jakmile kurz dosáhl úrovně 28,56 - 28,60 Kč/EUR. "Řada zahraničních spekulantů na této úrovni začíná nakupovat eura, a tím brání koruně v dalším posílení," podotkla.

Dolar se dnes k euru vrátil až na 1,2100, avšak později odpoledne podle Vlka opět ztrácel a obchodoval se na 1,2113 USD/EUR. Americká měna se nyní skutečně jeví jako nepřiměřeně spekulativně podhodnocená, poznamenala Šichtařová.

Ekonomický kalendář nadcházejícího týdne není příliš zajímavý. Zveřejněn bude jen únorový zahraniční obchod. "V souladu s názorem trhu předpokládáme pokračování příznivých trendů v zahraničně-obchodní bilanci. Pokud ale data výrazně nepřekvapí, reakci trhu nepředpokládáme," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK