Americké akcie dopoledne díky zprávě o výdajích rostly

31.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. března (ČTK) - Americké akcie dopoledne posilovaly. Důvodem byla zpráva o slabém růstu spotřebitelských výdajů v minulém měsíci, která zmírnila obavy investorů z vyšších úrokových sazeb.

V poledne newyorského času hlavní Dow Jonesův index zpevnil o 0,07 procenta na 11.160 bodů. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 0,05 procenta a obchodoval se kolem 2342 bodů.

Obchodníky dnes potěšila zpráva ministerstva obchodu, podle které spotřebitelské výdaje Američanů v únoru výrazně ochably a zvýšily se jen o 0,1 procenta. Jejich tempo se sice dostalo pod úroveň růstu příjmů, míra úspor však zůstala záporná, což znamená, že Američané nyní utrácejí celý svůj měsíční příjem a ještě si buď půjčují, nebo čerpají z úspor. Útlum výdajů provázelo zmírnění inflačních tlaků.

Údaje naznačily, že americká centrální banka (Fed) by mohla v brzké době ukončit proces zvyšování úrokových sazeb, jehož cílem je zabránit růstu inflace. Od června 2004 již Fed zvýšil základní úrokovou sazbu patnáctkrát na 4,75 procenta z původního jednoho procenta.

Trhy potěšily také zprávy o oživení důvěry spotřebitelů a aktivity ve zpracovatelském průmyslu, které podpořily optimismus ohledně výhledu zdraví domácí ekonomiky. Růstu trhu pomohly i nižší ceny ropy, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK