Agrární komory V4: Zemědělci jsou stále závislejší na dotacích

01.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 1. dubna (ČTK) - Zemědělci Česka, Maďarska, Slovenska a Polska jsou stále závislejší na dotacích. Klesají jim tržby z prodeje a právě dotace je z větší míry živí. Po roce 2010, kdy má Evropská unie změnit dotační systém, to může znamenat ještě hlubší problémy, řekl prezident české agrární komory Jan Veleba. Zemědělci proto chtějí zastavit snižování výroby a změnit pravidla využívání zemědělských produktů v energetice. Vyplývá to z jednání zástupců agrárních komor visegrádské čtyřky, kteří v Brně podepsali komuniké o další spolupráci.

Agrárníky trápí především nízký prodej obilí v potravinářství. "Země čtyřky jsou v pasti. Maďarsko, Česko a Slovenko se potýkají s nadprodukcí obilí a nedostatkem dobytka na jeho zkrmení," upozornil Veleba. Polsko je na tom se spotřebou produkce lépe, má ale uzavřeny ruské a ukrajinské trhy. "Země původní patnáctky EU, i když hranice jsou otevřené, mají takové mechanismy, včetně národní hrdosti, že se zkrátka naše výrobky na jejich trzích neuplatní," podotkl prezident.

Česká komora podle Veleby intenzivně jedná s vládou a ministerstvem zemědělství. Nejdůležitější je teď zastavit pokles výroby a využívat obilí i mino potravinářství, míní Veleba. Vláda by proto měla změnit pravidla pro využívání zemědělských produktů v energetice. "Týká se to například biolihu, bionafty nebo bioplynu," doplnil.

I když je problémů v zemědělství celá řada, většina z nich souvisí právě s obilím, tvrdí představitelé komor. Přesto obsahuje jejich komuniké i další body. Česko a Polsko požaduje například uvolnit mléčnou kvótu, jednat by se mělo i o možnostech využívání více evropských fondů.

Kvůli problémům zemědělců chtějí komory na podzim uspořádat summit nevládních agrárních organizací z nových členských zemí unie. "Cítíme palčivou potřebu, aby Brusel konečně vzal na vědomí naše oprávněné požadavky," dodal Veleba. Proto bude podle něj nezbytné, aby všech deset zemí našlo společnou řeč. Zástupci zemědělců Visegrádu by se měli znovu sejít v červenci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK