Urban zvažuje, aby ČEZ vyplatil mimořádnou dividendu na záplavy

02.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) uvažuje o tom, že ještě dnes navrhne vládě, aby státem ovládaná elektrárenská skupina ČEZ vyplatila mimořádnou povodňovou dividendu v objemu zhruba dvě miliardy korun. Z těchto peněz bude pak bude vláda financovat záplavové škody. Urban to řekl v diskusním pořadu Sedmička na TV Nova.

Dvě miliardy korun by stát podle Urbana použil na přímou pomoc postiženým rodinám či školám, na nová protipovodňová opatření a na náhradu škod v jednotlivých firmách. Vláda již uvolnila 380 milionů korun jako první peníze na náklady spojené s evakuacemi a ubytováním.

Povodňové miliardy by stát vzal z loňského rekordního zisku skupiny ČEZ, který meziročně vzrostl o 56 procent na 22,3 miliardy korun. Samotné společnosti ČEZ v loňském roce vzrostl neauditovaný čistý zisk o 70 procent na rekordních 17,6 miliardy korun. Stát drží v ČEZ prostřednictvím ministerstva financí přes 67 procent.

MPO také vytvořilo program, který bude pomáhat živnostníkům s odstraňováním povodňových škod. Ministerstvo je podle něj připraveno hradit až deset procent nákladů a také garantovat úvěry na šest let se zvýhodněnou sazbou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK