Sobotka navrhl zvýšit kvůli povodním rozpočet o 5 mld. Kč

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhl vládě navýšení státního rozpočtu o pět miliard korun. Peníze budou sloužit jako rezerva na odstraňování povodňových škod, případně na protipovodňová opatření. Schodek rozpočtu se měnit nebude, zapojí se dodatečné příjmy. Vláda se návrhem bude zabývat zřejmě ve středu. Na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády to řekl Sobotka.

Pro posílení rozpočtu budou podle ministra financí využity prostředky příjmů z privatizace a z dividend, v nejvyšší míře z dividend firmy ČEZ. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban dnes řekl, že vládě navrhne, aby z dividend od společnosti ČEZ stát na povodně poskytl dvě miliardy korun. O přesné částce budou v pondělí a úterý obě ministerstva jednat, řekl Sobotka.

Finanční prostředky může stát vzít z loňského rekordního zisku skupiny ČEZ, který meziročně vzrostl o 56 procent na 22,3 miliardy korun. Stát v ČEZ ovládá zhruba 67 procent akcií.

Vláda již uvolnila 380 milionů korun jako první peníze na náklady spojené s evakuacemi a ubytováním. MPO také vytvořilo program, který bude pomáhat živnostníkům s odstraňováním povodňových škod. Ministerstvo je podle Urbana připraveno hradit až deset procent nákladů a také garantovat úvěry na šest let se zvýhodněnou sazbou.

V sedmi krajích, které postihly povodně, vláda vyhlásila v neděli od 23:00 do 10. dubna nouzový stav. V souvislosti s prováděním krizových opatření se na nezbytně nutnou dobu omezuje například právo na nedotknutelnost osob a obydlí při evakuaci osob, vlastnické právo či svoboda pohybu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK