MPO: ČEZ by na dividendách mohl vyplatit až 10 mld. Kč

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ by podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) mohla z loňského rekordního zisku 17,6 miliardy korun vyplatit na dividendách devět až deset miliard korun, což by bylo proti původním plánům o zhruba dvě miliardy korun více. Stát chce pomocí mimořádných dividend ČEZ financovat likvidaci povodňových škod. O výši dividend ze zisku společnosti ČEZ bude ministr průmyslu a obchodu Milan Urban ještě jednat s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Stát ve společnosti ČEZ vlastní zhruba 67 procent akcií.

"Dividendy společnosti ČEZ by proti původním plánům měly být navýšeny o dvě miliardy korun. Hrubým odhadem by se tak celková dividenda z loňského zisku společnosti ČEZ měla pohybovat mezi devíti až deset miliardami korun," řekl mluvčí MPO Ivo Mravinac.

Ministr Sobotka v neděli vládě navrhl navýšení státního rozpočtu o pět miliard korun. Peníze podle něj budou sloužit jako rezerva na odstraňování povodňových škod, případně na protipovodňová opatření. Schodek rozpočtu se měnit nebude, zapojí se dodatečné příjmy. Vláda se návrhem bude zabývat zřejmě ve středu. Pro posílení rozpočtu budou podle ministra financí využity prostředky příjmů z privatizace a z dividend, v nejvyšší míře právě z dividend elektrárenské firmy ČEZ.

Skupině ČEZ podle předběžných neauditovaných výsledků loni vzrostl čistý zisk o 56 procent na 22,3 miliardy korun. Samotné společnosti ČEZ se v loňském roce zvýšil neauditovaný čistý zisk o 70 procent na rekordních 17,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK