Benzin za týden podražil o pět hal. na 28,95 Kč

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil za poslední týden o pět haléřů na průměrnou cenu 28,95 koruny. Nafta naopak zlevnila o dva haléře na 28,60 koruny. Vyplývá to z aktuálních informací společnosti CCS.

Zatímco v Karlovarském a Pardubickém kraji zdražil benzin o 17 až 19 haléřů na litr, v Jihočeském, Královéhradeckém a Ústeckém kraji se ceny snížily až o 15 haléřů na litr. Nejdražší benzin zůstává na Vysočině, kde se litr v neděli prodával v průměru za téměř 29,30 Kč. Přes průměrnou cenu 29 korun se dostaly také Jihomoravský a Plzeňský kraj a Praha.

Nejlevnější benzin kupují řidiči v Ústeckém kraji. V neděli se zde litr prodával za 28,53 koruny, což je proti předchozí neděli o 15 haléřů méně.

Nafta v osmi krajích zlevňovala, v dalších šesti zdražila. Nejvíce se zvýšily ceny ve Zlínském kraji, kde stouply o více než 20 haléřů na litr. Vyšší ceny proti minulému týdnu jsou také v Libereckém, Moravskoslezském, Olomouckém, Pardubickém a Středočeském kraji, kde se ceny zvýšily o dva až pět haléřů na litr.

Od začátku roku se ceny pohonných hmot zvýšily v průměru až o 70 haléřů na litr. Reagovaly tak zejména na vývoj cen ropy, která od ledna zdražila o několik dolarů na barel. Podle analytiků bude zdražování v tuzemsku pokračovat. Společnost Cyrrus odhaduje, že se bude benzin ve druhém čtvrtletí prodávat kolem 29 korun za litr. Analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko se domnívá, že za týden či dva týdny by se benzin mohl prodávat za 29,30 Kč za litr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK