Burza dopoledne rostla díky zájmu o akcie KB a ČEZ

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Pražská burza zahájila týden dopoledním posílením, na kterém měly hlavní zásluhu akcie Komerční banky a ČEZ. U akcií KB trh spekuloval o silné zahraniční poptávce. Cenné papíry ČEZ pak podpořila informace o výplatě vyšší dividendy, kterou by hlavní majitel stát využil na úhradu povodňových škod. Index trhu PX si 11:30 polepšil o 0,65 procenta na 1533,8 bodu, oznámila burza.

Akcie KB zpevnily o 1,7 procenta na 3341 korun a ČEZ o 1,1 procenta na 828,2 koruny. "Zatímco u ČEZ je to jednoznačně zpráva o navrhované vyšší než očekávané dividendě, u akcií KB lze pouze spekulovat o silném zahraničním kupci," komentoval důvody růstu obchodník firmy Patria Finance Viktor Reischig,.

ČEZ by podle ministerstva průmyslu a obchodu mohla z loňského rekordního zisku 17,6 miliardy korun vyplatit na dividendách devět až deset miliard korun, což by bylo proti původním plánům o zhruba dvě miliardy korun více.

Někteří analytici počítali, že ČEZ letos vyplatí dividendu zhruba 12 korun na akcii. "Pro splnění plánu vlády by ČEZ musela dividendu zvýšit o pět korun na akcii," vypočetl analytik firmy Atlantik finanční trhy Petr Novák s tím, že stát by získal při dividendě 17 korun na akcii 6,6 miliardy korun. Dividenda 12 korun by znamenala pro stát příjem 4,6 miliardy korun.

Zpráva o vyšší dividendě ČEZ ovšem podle Nováka není jen pozitivní. "Plán vlády potvrzuje, že ČEZ zůstává pod silným politickým vlivem," doplnil.

Index PX je novým hlavním cenovým indikátorem, který od 20. března předchozí dva burzovní indexy PX 50 a PX-D.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK