Voda způsobila Fatře škody za desítky milionů

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 3. dubna (ČTK) - Voda z řeky Moravy způsobila společnosti Fatra Napajedla podle předběžných odhadů škody na majetku za několik desítek milionů korun. Firma navíc již minulý týden musela zastavit v Napajedlech kvůli zaplavení trafostanice výrobu. Obnovit se ji podaří nejdříve v polovině dubna. Řekl to ředitel firmy Petr Síleš. Fatra zaměstnává asi 1500 lidí, většinu z nich přímo v Napajedlech.

Z prostor, kde hrozilo zatopení, stihla firma demontovat elektromotory, v bezpečí jsou i chemikálie. "Zaplaveny jsou ale všechny rozvodové kanály a trafostanice. Dokud neopadne voda, nedokážeme škody přesněji vyčíslit, ani odhadnout termín zahájení výroby," uvedl Síleš. Podle optimistické varianty by mohla Fatra znovu vyrábět v polovině dubna, vyloučeno není ale ani až měsíční přerušení výroby.

Měsíční tržby společnosti se přitom pohybují kolem 250 milionů korun, z toho asi dvě třetiny přímo v Napajedlech, zbytek v chropyňském závodě. "Výpadek ve výrobě tak může být až 200 milionů korun," poznamenal Síleš. Fatra Napajedla se zabývá hlavně výrobou podlahovin a izolačních, technických, hygienických a potravinářských fólií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK