Schodek veřejných financí Slovenska loni klesl pod tři pct HDP

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 3. dubna (ČTK) - Schodek veřejných financí Slovenska bez započtení nákladů na penzijní reformu loni klesl na 2,95 procenta hrubého domácího produktu z 3,3 procenta v roce 2004. Slovensko tak poprvé snížilo veřejný deficit pod tři procenta HDP, což je jednou z podmínek pro zavedení eura. Oznámil to dnes slovenský ministr financí Ivan Mikloš. V letošním roce ministerstvo očekává další pokles schodku veřejných financí na 2,7 procenta HDP.

Podle původních odhadů měl deficit veřejných financí loni dosáhnout 3,4 procenta a letos klesnout na 2,9 procenta HDP. Za lepším výsledkem stojí podle ministerstva rychlý, až šestiprocentní, růst ekonomiky a vyšší výběr daní. Proti původnímu očekávání získal stát na daních o 15,3 miliardy Sk více.

V České republice loni deficit veřejných financí klesl na 2,59 procenta HDP z 2,86 procenta v roce 2004.

Veřejné rozpočty, které kromě státního rozpočtu zahrnují také hospodaření samospráv, státních fondů a dalších veřejných institucí, vykázaly v absolutním vyjádření schodek 42,47 miliardy Sk (32,19 miliardy Kč) proti plánovaným 47,81 miliardy Sk. Největší podíl na schodku měly centrální rozpočtové organizace, jejichž výdaje překročily příjmy o 47,11 miliardy Sk. Naopak státní fondy a další instituce hospodařily s přebytkem.

Bez vlivu jednorázových operací, jako odpuštění pohledávek vůči zahraničí či vyššímu výběru daní kvůli předzásobení se cigaretami a alkoholem, by loňský schodek podle ministerstva dosáhl 2,4 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK