Firmy začínají odhadovat výši povodňových škod, budou to miliony

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Velké průmyslové podniky, menší firmy, živnostníci či dokonce rybáři v zaplavených krajích začínají pomalu sčítat škody, které jim kvůli povodni vznikly. Sumy zatím jen odhadují, rozhodující bude stav po úplném opadnutí vody. Lovosická Lovochemie, neratovická Spolana či Fatra Napajedla ale už teď očekávají ztráty ve výši desítek milionů korun, ústecká Setuza přichází denně o 20 milionů. Vyplývá to z ankety ČTK.

Ani ministerstvo průmyslu a obchodu zatím přesnou výši povodňových škod nezná. "Pár dní to ještě potrvá, teď mají v krajích jiné starosti než sčítat škody," uvedl mluvčí ministerstva Ivo Mravinac.

V Ústeckém kraji kvůli povodni zcela zastavila výrobu Setuza, Lovochemie a výrobce přízí Shoeller Křešice. "Kvůli zastavení výroby přicházíme denně na tržbách o zhruba 20 milionů korun," řekla ČTK mluvčí Setuzy Marie Logrová. Po poslední velké povodni před čtyřmi lety přišla Setuza dokonce o 200 milionů korun, výroba tehdy stála deset dní. Někteří zaměstnanci podniku nastoupili nucenou dovolenou, jiní si vybírají volno za přesčasy.

Voda zalila přístav a část kolejiště v Lovochemii, která je největším českým výrobcem průmyslových hnojiv. Firma zastavila výrobu v pátek. "Protože zatím máme elektřinu, zaměstnanci chodí do práce, v podniku to vypadá jako při generální odstávce," popsala mluvčí společnosti Irena Vodičková. "Ztráty na tržbách jsou denně v řádech milionů korun," dodala.

Areál pod vodou má několik dalších menších podniků v okolí Labe. O tržby přicházejí také hoteliéři v Hřensku na Děčínsku. Kvůli velké vodě se turisté zřejmě do Hřenska vrátí až po Velikonocích, přitom právě jarní svátky jsou dobou větších výdělků.

Záplavy zastavily výrobu i v neratovické Spolaně. Kvůli hrozbě zaplavení areálu je chemička zcela mimo provoz od čtvrtka minulého týdne a každý den této odstávky přichází zhruba o 3,5 milionu korun. Podle svého mluvčího Jana Martínka dosud na denní směnu ale chodí všichni zaměstnanci, protože je firma využívá na různé údržbářské práce či opravy, které byly plánovány na pozdější měsíce, nebo na práce, na které by musela Spolana najímat externí firmy.

Také rozvodněná Jizera se dostala do nebezpečné blízkosti některých podniků. Voda vnikla do areálu společnosti Družstevní závody Dražice-strojírna u Benátek nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Zásadní škody ale voda jednomu z největších tuzemských výrobců ohřívačů vody podle ředitele firmy Luďka Semeráda nezpůsobila.

Rozvodněná Sázava minulý týden překonala ochranný val a zaplavila také průmyslovou zónu v bývalém podniku Sázavan ve Zruči nad Sázavou. "Ve skladech a jídelně společnosti TRW Autoelektronika vystoupala až do výšky 1,3 metru," řekl ČTK výrobní ředitel zručského závodu Zdeněk Šedivý. Ani tady ale nebudou následky zaplavení zásadní, voda totiž nepoškodila žádné zařízení. Pracovníci totiž stihli všechno vystěhovat. Firma ale musela částečně přerušit a později omezit výrobu, negativní dopad na odběratele to však podle Šedivého nemělo.

Škody za desítky milionů korun způsobila společnosti Fatra Napajedla ve Zlínském kraji rozvodněná řeka Morava. Minulý týden tady zastavili kvůli zaplavení trafostanice výrobu, obnoví ji nejdříve v polovině dubna, řekl ČTK ředitel firmy Petr Síleš. Fatra zaměstnává asi 1500 lidí, většinu z nich přímo v Napajedlech. Z prostor, kde hrozilo zatopení, stihla firma demontovat elektromotory, v bezpečí jsou i chemikálie. "Zaplaveny jsou ale všechny rozvodové kanály a trafostanice," uvedl Síleš.

Jižní Morava zatím škody vyčíslovat nechce, region největší povodňová vlna teprve čeká. Omezení se minulý týden dotklo adamovské strojírny Adast. Nedělalo se například v karosárně nebo v tiskárně, upřesnil provozní ředitel firmy Josef Šaroun. Pro firmu budou mít povodně další následky, nestihne totiž dodat včas některé zakázky. "Snažíme se s našimi partnery dohodnout na upravení podmínek," uvedl Šaroun. Vliv na tržby povodně mít budou, společnost to ale nepoloží, ujistil ředitel. Firma dnes podle něj zvažuje, jestli nepošle část zaměstnanců na několik dní domů.

Přesné odhady nemají ani podniky na Vysočině. V Třebíči byly vyplaveny spodní části provozoven služeb, obchodů a hotelu na ulici Vítězslava Nezvala, i dílny Horáckého autodružstva. V Havlíčkově Brodě hasiči odčerpávali vodu z podniku BTV Plast, který zaměstnává 320 lidí. Voda vnikla do nástrojárny, podle vedení ale výroba zastavena nebyla. Podniky byly poškozeny i v Ledči nad Sázavou, provoz se zastavil v obou pekařstvích, škody vznikly také na chovných rybnících, v Třebíči - Poušově voda vyplavila sádky. Větší podniky ale kvůli vodě výrobu nezastavily.

Záplavy na jihu Čech se na provozu velkých průmyslových podniků výrazně nepodepsaly. Většina firem v nejvíce postiženém Táborsku leží na území, kam voda nedostoupila. Z větších podniků se provoz koncem minulého týdne zastavil jen v továrně na krmiva pro psy společnosti Provimi Pet Food CZ ve Veselí nad Lužnicí, kde je zaměstnáno kolem 100 lidí a ve veselském výrobním družstvu Jihotvar. Daleko více záplavy postihly menší podnikatele a drobné živnostníky.

V Olomouckém kraji pozastavila výrobu akciová společnost Kvarta Litovel, která se zabývá výrobou výztužných profilů pro plastová okna a dveře. "Uklízíme zatopené prostory. Ztrátu výroby odhaduji na tři až čtyři dny, což dělá v penězích asi dva miliony korun. Na zařízení nám vznikla škoda do milionu korun," uvedl majitel společnosti Jiří Čep.

Problémy s povodněmi hlásí také stavební firma Moravská výrobní se sídlem v olomoucké městské části Chomoutov. Olomoucký závod Farmak zastavil již ve středu z preventivních důvodů veškerou výrobu, kterou by mohly ohrozit povodně či případný výpadek elektrické energie.

V Pardubickém kraji zatím tamní hospodářská komora žádné informace o zaplavení podniků nemá. "Žádný podnikatel se na nás neobrátil, že by měl nějaké problémy s velkou vodou," uvedl ředitel komory František Jarolím. Členy komory je přibližně 400 převážně větších podniků v regionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK