Česko mělo v 1. čtvrtletí kvůli mrazům rekordní spotřebu plynu

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí letošního roku podle předběžných výsledků meziročně vzrostla o 7,6 procenta na rekordních 4,19 miliardy metrů krychlových. Odborníci přičetli nejvyšší čtvrtletní spotřebu zemního plynu v historii Česka mrazivému počasí, které zemi sužovalo zejména v lednu. V celém loňském roce spotřeba zemního plynu v ČR klesla o 1,3 procenta na 9,562 miliardy metrů krychlových.

Michal Šmíd z Bilančního centra dnes ČTK řekl, že nejvíce spotřeba zemního plynu vzrostla v lednu (o 23,1 procenta), kdy panovalo abnormálně chladné počasí. "Došlo tak k historicky rekordním spotřebám v měsíční, týdenní i denní úrovni. Maximální denní spotřeba ve výši 67,5 milionu metrů krychlových byla dosažena ve dnech 23. a 24. ledna při průměrných denních teplotách minus 16,9 a 14,6 stupně Celsia," uvedl Šmíd.

Loňský pokles spotřeby zemního souvisí podle jeho dřívějšího vyjádření zejména se zvýšením ceny zemního plynu, kterou ovlivňují světové ceny ropy a kurz koruny vůči dolaru. V minulém roce plyn podražil několikrát, naposledy v říjnu zhruba o pětinu. Pokud totiž ceny jiných energií rostou pomaleji, mohou podle Šmída někteří zákazníci přecházet na tuhá paliva. "Z dalších příčin, které snižují spotřebu plynu, se jedná například o dokonalejší a modernější kotelny, zateplení budov, využívání dvou palivových systémů, úspory energie," uvedl v lednu Šmíd.

Loňská spotřeba zemního plynu podle generálního sekretáře České plynárenské unie Josefa Kastla odpovídá stabilizovanému trhu České republiky. "Spotřeba u nás je dlouhodobě ustálená s nepatrnými výkyvy," uvedl. Po přepočtení výsledků na dlouhodobý teplotní normál by podle něj loňská tuzemská spotřeba zemního plynu meziročně stagnovala.

Kastl odhadl, že v následujících letech lze v ČR očekávat stagnaci či mírný nárůst spotřeby zemního plynu o jedno až dvě procenta ročně. Zhruba obdobný vývoj podle něj předpokládají i další evropské státy. "Podle prognóz během následujících 20 let stoupne podíl zemního plynu na spotřebě primárních energií v Evropě z 22 procent na 26 až 29 procent," uvedl.

Českým domácnostem od dubna opět vzrostly ceny zemního plynu, a to v průměru o 1,4 procenta. Je to méně než na začátku letošního roku, kdy se ceny zemního plynu zvýšily o 4,8 procenta. Ve třetím čtvrtletí ceny plynu podle vedení Energetického regulačního úřadu možná zůstanou nezměněné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK