Koruna posílila o desetník na 28,42 Kč/EUR a 23,46 Kč/USD

03.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Česká měna dnes navázala na posílení z minulého týdne a posunula se vůči euru i dolaru zhruba o deset haléřů. Po 17:00 stála na 28,42 Kč/EUR a 23,46 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. V pozadí stála příznivá situace na okolních trzích a očekávání, že únorový zahraniční obchod přinese vysoký přebytek.

Domácí měna se z ranních kótací nad 28,50 Kč/EUR přiblížila k téměř měsíčnímu maximu na hranici 28,36 koruny za euro, uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Příznivý trend ale podle něj v regionu dlouho nevydržel a všechny měny v odpoledních hodinách své dnešní zisky částečně korigovaly.

Pokud by byl přebytek ještě vyšší, než trh očekává, mohla by koruna podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory posílit na metu 28,30 Kč/EUR. Tuto hranici ale podle něj koruna již nepřekoná. "Výsledek bude zřejmě blízko očekávání, takže je pravděpodobné, že úterní reakce bude slabší než dnešní příprava na statistiku," podotkl.

Trh odhaduje výsledek zahraničního obchodu na přebytek 8,5 miliardy Kč. V závěru obchodní seance pomáhalo koruně i regionu oslabování dolaru, které přišlo po indexu nákupních manažerů. Americká měna oslabila odpoledne na 1,2112 USD/EUR, informoval analytik Patrie Tomáš Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK